Selen snažno utječe na imunitet i posebno je važan za zdravlje muškaraca

by Dalia Žmegač-Kunić

Minerali ljudskom organizmu omogućuju normalno funkcioniranje i sudjeluju u brojnim procesima poput izgradnje enzima, hormona i hemoglobina, a većina njih pohranjuje se u našim kostima. Vrlo zanimljivo je što minerale ljudski organizam ne stvara sam, nego ih moramo unositi vanjskim putem u obliku hrane, vode i dodataka prehrani. U prirodnom obliku, selen nalazimo u namirnicama poput lososa, tune, sjemenki suncokreta, u zobi, ječmu, brazilskim oraščićima i slično.

Osim najpoznatijih minerala magnezija, željeza, cinka i natrija, postoji još mnoštvo njih koji su izrazito važni za ljudsko zdravlje i na koje se osobito treba obratiti pozornost ako želimo održati imunitet jakim i povećati otpornost organizma. Jedan od njih je i selen koji se posebno ističe u ulozi zaštitnika i podrške imunitetu te pripada skupini antioksidansa. Brojna istraživanja potvrđuju njegov utjecaj na ljudsko zdravlje, pa tako nailazimo na brojne zdravstvene blagodati ovog minerala.

Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Budući da je snažan antioksidans, a znanstvene i kliničke studije već su odavno dokazale povezanost između antioksidansa i pojave kardiovaskularnih bolesti, selen svakako ima veliku ulogu u zaštiti od takvih oboljenja. Konkretnije, sudjeluje u prevenciji od zgrušavanja krvi i nastanka ugrušaka, kao i u prevenciji od pojave srčanog udara.

Protuupalni učinak

U današnje doba susrećemo se s brojnim kroničnim bolestima koje svoje izvorište temelje na upalnom učinku, a selen uz svoj antioksidativni značaj ima velik utjecaj na pomoć kod raznih upalnih stanja i bolesti poput artritisa, psorijaze, lupusa i slično.

Hormonska ravnoteža

Možda najvažniji učinak koji nudi, ako izuzmemo kompleta utjecaj na imunološki sustav i funkcioniranje metabolizma, selen ima na hormonalnu ravnotežu, a samim time i direktan utjecaj na reproduktivno zdravlje muškaraca. Od iznimne je važnosti u procesu stvaranja i razvoja muških spolnih stanica, kao i za biosintezu testosterona. Danas se brojni parovi susreću s neplodnosti i brojnim problemima u trenutku odluke stvaranja obitelji, a često problem leži upravu u muškarcima. Selen u obliku dodatka prehrani dokazano može doprinijeti normalnoj spermatogenezi, stoga je najprije važno otkriti eventualni problem, osvijestiti ga i što prije djelovati.

Muško zdravlje

Istraživanja provedena u SAD-u dokazala su kako redoviti unos selena u organizam može smanjiti učestalost pojave raka prostate. Trenutno se nalazimo u studenom, mjesecu posvećenom osvještavanju o važnosti brige za muško zdravlje, stoga je upravo selen zvijezda koja može pomoći osvijetliti brojne crne prijetnje u smjeru muškog zdravlja.

Iako selen ima brojne pozitivne učinke na ljudski organizam, važno je pridržavati se preporučenog dnevnog unosa, osobito kod suplementacije, jer ako prijeđemo preporučenu granicu, selen može izazvati toksične procese u organizmu. Važno je prije svakog unosa dodataka prehrani savjetovati se s obiteljskim liječnikom koji će ispravno moći procijeniti doze i potrebu sukladno stanju vašeg organizma i potencijalnim ugrozama.

Moglo bi vas zanimati i: Vitamini i minerali koji nam često nedostaju u organizmu

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti