Igre gladi – Upoznajte grelin, hormon odgovoran za glad!

by Dalia Žmegač-Kunić

Koliko smo samo puta okrivili hormone za sve što nam se u određenom trenutku događa! Bilo da se radi o žudnji za određenim namirnicama, neobjašnjivoj tjeskobi, nervozi ili o nečemu sasvim drugome, činjenica je da hormoni zaista igraju veliku ulogu u funkcioniranju našeg organizma. Ponekad ga je najbolje usporediti s najkompleksnijim mehanizmima koji imaju milijun sitnih, možda čak i neistraženih dijelova, a svi su tako skladno povezani. Baš je takvo i ljudsko tijelo, vrijedno svakog divljenja.

Kada govorimo o hormonima u našem tijelu, oni imaju brojne uloge, a najčešće onu gdje im je zadatak dostaviti određene informacije među brojnim stanicama. Tako utječu na naše kompletno funkcioniranje, od raspoloženja, ponašanja, regulacije stresa, plodnosti, osjećaja, načina rada metabolizma i slično. Dakle, ne postoje samo općepoznati hormoni, poput spolnih (estrogena, progesteron, testosteron i sl.), hormona stresa (kortizol), hormona sreće (oksitocin) i slično, važni su i mnogi drugi za koje još možda uopće niste niti čuli. Među njima se nalazi i jedan zanimljivi hormon kojem također treba posvetiti malo pažnje, a radi se o grelinu.

Naime, to je hormon koji potiče apetit i nastaje u želucu te u ostalim dijelovima probavnog sustava. Ima strukturu peptida i sadrži brojne aminokiseline. On direktno sudjeluje u regulaciji hrane koju unosimo u naše tijelo, potiče probavne kiseline i kompletan proces probave. Zbog toga ga nazivamo i hormonom gladi koji u suradnji s leptinom regulira kompletnu regulaciju apetita. Igre gladi s grelinom i leptinom uključuju vrlo složenu interakciju s mozgom i želucem jer je glavni podražaj za stvaranje grelina želudac lišen ikakvog sadržaja. Grelin stimulira centar za apetit koji se nalazi u mozgu, a njegovo oslobađanje prestaje kada se stijenka želuca napunjena novim sadržajem (hranom) krene širiti.

Kako bi grelin bio u idealnoj ravnoteži, treba se sinergizirati sa spomenutim leptinom, hormonom koji smanjuje apetit. Njihov idealni balans predstavlja idealnu podlogu na kojoj se gradi zaustavljanje prejedanja, a samim time i prekomjerne tjelesne težine. Upravo zato, važno je voditi računa o stilu života i zdravim navikama jer i navike koje prakticiramo svaki dan itekako utječu na odnos grelina i same gladi. Primjerice, ako nemamo redovite, zdrave i adekvatno dozirane obroke, ako nedovoljno spavamo, prakticiramo prerađenu hranu, teško da ćemo doseći balans grelina i leptina te doseći nivo zdravog života kojem bi svatko od nas trebao težiti. Ono što možemo učiniti je pokušati poboljšati svoje navike. Što je hrana manje prerađena, leptin će bolje raditi. Ako se prakticira dovoljno kvalitetnog sna, manje će se javljati osjećaj gladi.

Tko već danas kreće u lov na zdrave navike?

Moglo bi vas zanimati i: Obroci za tjedan – pripremite ih vikendom i olakšajte si

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!