Uz ove trikove imat ćete mirniji i kvalitetniji san

by Anđela Sabranović

Istraživanja su pokazala kako spavajući provedemo u prosjeku oko osam tisuća dana tijekom života. Spavanje je navika u kojoj većina ljudi uživa, koja nam donosi novu energiju i bolje raspoloženje. Često dobar i kvalitetan san noću donosi dan prepun uspjeha i dobre koncentracije. No, što kada je to teško postići?

Brzi tempo života i stres u svakodnevicu donose i preduvjete za loš noćni san, neprestano buđenje i nemir. Upravo iz tog razloga vrlo je važno otkriti što je to higijena spavanja, kao i ne zaboraviti da postoje mnogi trikovi koji nam ipak mogu donijeti bolje i mirnije snove.

Možda vam je to teško povjerovati, ali vaše svakodnevne navike itekako mogu utjecati na kvalitetnu vašeg sna. Upravo to objedinjuje termin higijene spavanja koji upućuje na navike koje možemo početi prakticirati kako bismo si omogućili kvalitetniji san.

Kako to postići?

Postignite svoju dnevnu rutinu

Još od malih nogu, djeci je potrebna rutina koja utječe na njihovo raspoloženje i koja uključuje buđenje i odlazak u krevet u približno isto vrijeme. Zašto ne bismo to prakticirali i u odrasloj dobi?

Odmak od tehnologije

Spavaća soba je prostor koji je predodređen isključivo za odmor i najidealnije bi bilo kada biste u njoj koristili boje i predmete koji vas na psihološkoj bazi pozivaju na odmor. Tu bismo u svakom slučaju trebali ukloniti tv ekrane, mobilne uređaje i svu nepotrebnu tehnologiju čiji signali dokazano ometaju naš san.

Temperatura i prozračnost

Vrlo važan faktor za ugodan i kvalitetan noćni odmor je regulacija temperature u sobi u kojoj spavate. Idealna preporučena temperatura trebala bi biti između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva. Ako imate tu mogućnost, pokušajte spavati uz otvoren prozor kako biste potaknuli protok zraka.

Zaboravite na hranu prije spavanja

Sat do dva prije spavanja ne jedite. Sva hrana koju unesete u organizam mora se probaviti, a tijelo to ne može odraditi ako odmah krenete na spavanje. To vam može donijeti težinu u želucu, nemir i nesanicu. Izbjegavajte i alkohol i zaslađena pića koja vam mogu donijeti dehidraciju i poremetiti miran san.

Opustite se

Prije odlaska na spavanje, važno je naučiti prakticirati opuštajuće radnje. Zaboravite na sve brige, nastojte ne razmišljati o tome što vas muči nego se prepustite kućnoj spa atmosferi uz toplu kupku i(li) uz opuštajuću, vama najdražu glazbu koja će vas odvesti u svijet ugode.

Kada znamo da je san preduvjet za sve naše radnje, znamo i kako je njegova vrijednost neizmjerna. Svi mi želimo u svojim danima biti najbolja verzija sebe, a za to je prije svega potrebno dosta sna. Zato ako doista imate problem sa spavanjem, svakako isprobajte navedene trikove.

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Unsplash, Pinterest

Moglo bi vas zanimati i: Neka vaša spavaća soba bude oaza za kvalitetan san

Možda će vam se svidjeti