Ovo su namirnice koje potiču probavu i metabolizam

by Vjera Pađen

Imate li problema s probavom? Određena hrana uzrokuje nadutost, grčeve pa čak i mučninu, a od plinova i bolova u trbuhu ne možete normalno funkcionirati? Zatvor je danas jedna od najčešćih problema u razvijenim zemljama, a mi donosimo neke namirnice koje bi vam mogle olakšati probavu i metabolizam.

Maline – odličan pokretač vaših crijeva

Maline su iznimno bogate vitaminom C. Ovaj vitamin ne samo da jača imunološki sustav, nego i potiče probavu. Maline su također pune vlakana. Ona potiču crijevnu aktivnost i tako ubrzavaju crijevni tranzit. Još jedna prednost je što hrana bogata vlaknima brže daje osjećaj sitosti i istovremeno služi kao plodno tlo za pozitivne crijevne bakterije. Možete također i isprobati ulje čileanske maline, koje dodajte svom smoothiju ili nekom drugom obroku.

Naranče su odlične za vašu probavu 

Naranče sadrže naringenin, gorku tvar koja stimulira jetru i uklanja energiju (iz masti!) iz tijela. Tome se dodaje koncentrirano opterećenje vitaminom C koji, poput malina, potiče probavu. Samo jedna naranča dnevno dovoljna je za poboljšanje probave.

Čaj od metvice kao lijek za želudac i crijeva

Voda ubrzava rad crijeva i tako pomaže probavi. Ako ti sama voda nije dovoljna, možeš u toplu vodu dodati sok od limuna ili koristiti čaj od metvice. Eterična ulja koje se nalaze u metvici aktiviraju mišiće u želucu i probava se ubrza. 

Kefir čini vašu stolicu mekšom

Kefir u sebi sadrži oko deset puta više dobrih bakterija od jogurta. Kefir je poznat po tome da omekšava stolicu i potiče probavu. Ako ne voliš čisti kefir, možeš ga pomiješati u neki smoothie s voćem i povrćem.

Bademi – riznica zdravlja! 

Sada znamo da su bademi zdravi: sadrže zdrave masne kiseline, bjelančevine i vlakna. Glavni razlog zašto su bademi toliko blagotvorni za našu probavu jest njihov visok sadržaj magnezija. Magnezij optimizira rad organa – uključujući želudac i crijeva! Savršena doza je puna šaka badema dnevno!

Šljive kao iskušani kućni lijek za poticanje probave

Šljive sadrže sorbitol, zamjenu za šećer. Njegov učinak je pogađate: laksativ. Zato su sve namirnice koje sadrže sorbitol označene dodatkom „Može imati laksativni učinak, ako se konzumira u većim količinama“. U malim količinama sorbitol potiče probavu. Mala šalica soka od suhih šljiva ujutro može postići željeni učinak. Optimalni učinak postiže se dodavanjem komadića đumbira. No za što su sve šljive zdrave, saznajte ovdje.

Lisnato povrće također pomaže probavi

Nije važno odlučite li se za blitvu, šoinat ili kelj, zeleno lisnato povrće sadrži optimalnu mješavinu hranjivih tvari za poticanje probave. Mikronutrijenti, poput vitamina, minerala, elemenata u tragovima i sekundarnih biljnih tvari, značajno su uključeni u sve metaboličke procese. Mješavina hranjivih tvari regulira ravnotežu vode u tijelu i potiče kretanje mišića.

Potakni probavu kavom

Kiselina sadržana u kavi i toplina napitka igraju veću ulogu u poticanju probave od kofeina. Drugim riječima, ako ne volite konzumirati kavu, možeš upotrijebiti i čaj ili toplu vodu (iako kiselost ovdje, naravno, nedostaje i stoga nije učinkovita kao kava ili čaj).

Moglo bi vas zanimati: Dijabetes tipa 2 – zašto od njega boluje sve više mlađe populacije?

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti