Dijabetes tipa 2 – zašto od njega boluje sve više mlađe populacije?

by Dalida Tomek

Dijabetes tipa 2 odnosi se na poremećaj u načinu na koji tijelo regulira i koristi šećer (glukozu) kao gorivo. Za osobe koje imaju dijabetes tipa 2 kaže se da imaju inzulinsku rezistenciju. Gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina, hormona koji regulira kretanje šećera u stanicama, a stanice slabo reagiraju na inzulin i unose manje šećera. Na kraju, visoka razina šećera u krvi može dovesti do poremećaja cirkulacijskog, živčanog i imunološkog sustava.

Dijabetes tipa 2 nekada je bio poznat kao dijabetes odraslih, ali i dijabetes 1 i dijabetes 2 mogu započeti u djetinjstvu i odrasloj dobi. Tip 2 češći je u starijih osoba, no porast broja pretile djece doveo je do više slučajeva dijabetesa tipa 2 kod mlađih osoba. Uravnotežene životne navike koje uključuju zdravu prehranu i tjelovježbu pomažu u liječenju dijabetesa tipa 2, a u slučaju da prehrana i tjelovježba nisu dovoljni za kontrolu šećera u krvi uvode se lijekovi protiv dijabetesa ili inzulinska terapija.

Koji su simptomi dijabetesa tipa 2?

Riječ je o bolesti koja se razvija postupno, a simptomi se ne moraju pojaviti godinama. Naime, kod uznapredovale bolesti najčešće se javlja prekomjerna žeđ, pojačano mokrenje, umor, gubitak težine i zamagljen vid. Osim toga, česte su i promjene na desnima, svrbež, impotencija, a kod žena je česta pojava gljivičnih infekcija koje se najčešće javljaju ispod dojki ili na području prepona. Podjednako, trnci i žarenje u ekstremitetima se ne smiju zanemariti jer su i oni potencijalni pokazatelji razvoja šećerne bolesti tipa 2. Ona se obično otkriva rutinskim pregledima kod liječnika, a na nju upućuju povišene vrijednosti glukoze u krvi i urinu. S obzirom na to da smo usvojili zapadnjačke prehrambene navike, dijabetes tipa 2 sve je učestalija bolest koja se javlja u današnje vrijeme. Ranije je bila karakteristična za osobe starije od 40 godina, a danas su rizične skupine i mladi koji ne paze na prehranu i ne kreću se dovoljno. Razvoju dijabetesa tipa 2 podložniji su pušači te one osobe koje imaju u obitelji već oboljele od dijabetesa. Osim toga, tijelo koje ima oblik jabuke, dovodi se u vezu s inzulinskom rezistencijom, ali i srčanim bolestima, povišenim kolesterolom i krvnim tlakom.

Javljaju se kratkoročne i dugoročne komplikacije

Komplikacije koje uzrokuje dijabetes tipa 2 obično se dijele na kratkoročne i dugoročne. Najpoznatija kratkoročna komplikacija jest hipoglikemija koja nastaje kod predoziranja inzulinom ili u slučajevima nedovoljnog uzimanja hrane, alkohola te povećane fizičke aktivnosti. Usred hipoglikemije se javljaju simptomi poput podrhtavanja, ubrzanog lupanja srca, znojenja i gladi, a kasnije može doći i do slabosti te dezorijentiranosti. Dijabetičari uvijek sa sobom moraju imati tvrde bombone, sok ili paketiće šećera, a njihova obitelj mora biti upućena u simptome komplikacija kako bi mogli pravovremeno reagirati. S druge strane, u dugoročne komplikacije se ubrajaju srčani i moždani udar kao posljedica ateroskleroze, neuropatije, komplikacija na očima te oštećenja bubrega.

Postoji li lijek?

Trećina oboljelih od dijabetesa tipa 2 bolest kontrolira isključivo uravnoteženim životnim navikama, posebnom prehranom i tjelovježbom. Te navike se povoljno odražavaju na koncentraciju glukoze i krvni tlak, a osobe koje ne mogu šećernu bolest držati pod kontrolom isključivo na ovaj način, posežu za lijekovima koji stimuliraju izlučivanje preostalog inzulina ili povećavaju osjetljivost na inzulin. Osim toga, redovitom kontrolom krvnog tlaka se smanjuje opasnost od nastanka srčanog udara te oboljenja bubrega. Stoga, kako biste svoje tijelo održali zdravim i ujedno mu pružili prevenciju od ovog tipa dijabetesa, nastojte se kretati, vježbati i usvajati zdrave prehrambene navike.

Moglo bi vas zanimati:5 mogućih razloga zbog kojih kasni menstruacija, a nemaju veze s trudnoćom

Tekst: Ana Carević

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!