Zašto je našem tijelu važan vitamin K?

by Dalida Tomek

Vitamin K poznat je i kao vitamin koji zgrušnjavanja krv zbog svoje važne uloge u zacjeljivanju rana. Osim toga, igra važnu ulogu i za zdravlje kostiju te reguliranje razine kalcija u krvi. Ovisno o izvoru, postoji nekoliko oblika vitamina K. Vitamin K1 nalazi se u biljnim namirnicama i njime obiluje zeleno lisnato povrće. S druge strane, vitamin K2 sadrže namirnice životinjskog podrijetla, a manje količine vitamina K2 proizvodi naš organizam uz pomoć bakterija u crijevima dok se vitamin K3 dobiva sintetski. Znakovi da vašem tijelu nedostaje vitamina K mogu se javiti u obliku krvarenja iz nosa, dugotrajnih krvarenja nakon ozljeda, rana koje sporo zacjeljuju te jakim krvarenjima tijekom mjesečnice.

Preporučeni odgovarajući unos vitamina K ovisi o dobi i spolu. Žene starije od 19 godina trebale bi konzumirati 90 mikrograma vitamina K, a muškarci 120 mikrograma, piše National Institutes of Health. Koje namirnice je poželjno konzumirati? Neka se na vašem tanjuru nađe zeleno lisnato povrće poput špinata, kelja, brokule, salate i šparoga, a najviše mikrograma vitamina K dobit ćete iz kuhanog kelja. Uz povrće, i voće je bogato vitaminom K pa neka vaš izbor budu jabuke, borovnice, grožđe, smokve i avokado. Poželjno je u prehranu uključiti i orašaste plodove, jaja, mlijeko, sojino ulje te razne vrste ribe između kojih se posebno izdvaja tuna.

Koje su prednosti vitamina K?

Zdravlje kostiju

Postoji poveznica između niskog unosa vitamina K i osteoporoze, a nekoliko studija pokazuje da vitamin K sudjeluje u održavanju jakih kostiju, poboljšava njihovu gustoću i smanjuje rizik od prijeloma.

Kognitivno zdravlje

Povećana razina vitamina K u krvi povezana je s poboljšanim pamćenjem u starijoj dobi. Studija u kojoj su sudjelovali zdrave osobe starije od 70 godina pokazuje da su oni koji su imali visoku razinu vitamina K1 u krvi imali najveću memoriju i sposobnost pamćenja.

Zdravlje srca

Vitamin K može pomoći u snižavanju krvnog tlaka sprječavanjem mineralizacije, nakupljanja minerala u arterijama što omogućuje srcu da slobodno pumpa krv kroz tijelo. Mineralizacija se prirodna javlja s godinama te je glavni faktor rizika za razvoj bolesti srca. Osim toga, pokazalo se da odgovarajući unos vitamina K smanjuje rizik od moždanog udara.

Postoje li rizici i mogućnost prevelike razine vitamina K?

Nije utvrđena podnošljiva gornja granica za vitamin K te nije vjerojatno da do toksičnosti može doći konzumiranjem hrane koja sadrži vitamin K. Međutim, uzimanje bilo koje vrste suplemenata može dovesti do toga stanja. Lijekovi koji se koriste u svrhu sprječavanja zgrušavanja krvi mogu blokirati dotok krvi u mozak ili srce. Oni djeluju tako što smanjuju ili odgađaju sposobnost zgrušavanja vitamina K.

Iznenadno povećanje ili smanjenje unosa vitamina K može ometati učinke ovih lijekova, a održavanje unosa vitamina K iz dana u dan može spriječiti probleme. Nadalje, antikonvulzivi, koji se uzimaju tijekom trudnoće ili dojenja mogu povećati rizik od nedostatka vitamina K kod fetusa ili novorođenčeta. Svatko tko uzima neke od navedenih lijekova ili pak lijekove za snižavanje kolesterola, trebao bi razgovarati sa svojim liječnikom o unosu vitamina K. Najbolji način da tijelu osigurate dovoljno hranjivih tvari jest uravnoteženom prehranom koja sadrži voće i povrće. Dodatke je potrebno uključiti tek u slučaju nedostataka i isključivo pod liječničkim nadzorom, napominje MedicalNewsToday.

Moglo bi vas zanimati: Njega lica: zbog ovih pogrešaka gubite vrijeme i novac

Tekst: Ana Carević

Foto: Pexels, Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!