5 mogućih razloga zbog kojih kasni menstruacija, a nemaju veze s trudnoćom

by Anđela Sabranović

Zašto mi kasni menstruacija? Izostanak menstruacije ne mora nužno značiti trudnoću, iako vjerujemo da vam je to prva pomisao. Razlozi kašnjena ciklusa mogu biti razni, a mi u nastavku donosimo nekoliko njih.

Neke žene su prave sretnice i po mjesečnici mogu namjestiti sat, dok je mjesečnica kod drugih žena do te mjere neredovita da se pojavljuje kao iznenađenje. U životu je kašnjenje menstruacije normalno u 2 slučaja, kod vrlo mladih djevojaka koje su u pubertetu i kod žena koje su na početku menopauze.

Normalno trajanje ciklusa je kod većine žena 28 dana, ali nije ništa opasno ni kada se radi o razdoblju između 21-35 dana. Osim puberteta, menopauze ili trudnoće, izostanak ili kašnjenje menstruacije može biti simptom određenih zdravstvenih problema.

Ako niste sigurni što uzrokuje kašnjenje vaše menstruacije može znači, možda razlog pronađete u nastavku teksta. Svakako vas savjetujemo da se o problemima konzultirate sa svojim liječnikom.

Mogući razlozi kašnjenja menstruacije

Stres

Ovo je najčešći problem kod izostanka mjesečnice. Stres je jako često odgovoran za kašnjenje menstruacije jer može uzrokovati hormonalni disbalans te utjecati na rad dijela mozga koji pomaže pri regulaciji ciklusa. Također, stres može utjecati na gubitak kilograma ili nastanak drugih bolesti koje utječu na ciklus.

Problemi s težinom – niska težina ili pretilost

Problemi s težinom uvelike utječu na kašnjenje menstruacije, a osobe koje pate od bulimije ili anoreksije također mogu doživjeti izostanak menstruacije. Isto tako, pretilost je nezdrava, pa samim time poremeti pravilnu funkciju hormona u našem tijelu te dolazi do izostanka menstruacije.

Policistični jajnici

Sindrom policističnih jajnika se prepoznaje po tome da kod žena s tom dijagnozom izostaje ovulacija, a menstrualni ciklusi su neredoviti.

Hormonalna terapija

Iako je hormonalan terapija ponekad odličan odabir za regulaciju ciklusa, sam početak ili prestanak uzimanja određene terapije može utjecati na ovulaciju jer te terapije uglavnom sadrže hormone progesteron i estrogen. Ponekad je potrebno i do 6 mjeseci da se ciklus ustabili.

Problemi sa štitnjačom

Lijekovi na bazi hormona, poput onih za štitnjaču, steroida ili antipsihotika mogu utjecati na menstrualni ciklus. Problemi sa štitnjačom čest su uzrok problema jer se radi o organu koji regulira metabolizam. Što biste od hrane trebali konzumirati ukoliko imate problema sa štitnjačom saznajte ovdje.

Moglo bi vas zanimati: Seksomnija – nesvjesna seksualna intimnost tijekom noći. Kako si pomoći?

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Pexels, Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!