Acai bobice – atraktivno voće u službi zdravlja

by Dalia Žmegač-Kunić

Iako je prema korištenju najraširenije i najpoznatije bobičasto voće upravo šumsko voće, svjetski trendovi koji donose razne kulinarske senzacije već duže promiču hranjivost acai bobica. Ukoliko pazite na svoju prehranu i nastojite se hraniti raznovrsno i zdravo, zasigurno ste već odavno čuli za acai bobice, a posebno ih vole i ljudi koji se bave sportom te posebno paze na svoju prehranu.

Acai bobice izgledom su najsličnije borovnicama. Toliko im nalikuju da ih je zaista vrlo lako zamijeniti, a svijetom su se proširile iz Brazila. One čak obogaćuju popis superhrane jer imaju vrlo veliko nutritivno bogatstvo, a većim dijelom obiluju visokim udjelom proteina i antioksidansa.

Utjecaj acai bobica na zdravlje je ogroman, a ovo je nekoliko aspekata zdravlja na koje djeluju:

Podižu razinu energije

Osim što svojim nutritivnim bogatstvom podižu razinu energije u organizmu, zbog čega ih posebno vole tjelesno aktivne osobe i profesionalni sportaši, znanstvena istraživanja su dokazala kako antioksidanski u acai bobicama pomažu sportašima u oporavku mišića nakon treninga ili neke sportske utakmice/natjecanja.

Pozitivno djeluju na probavu

Budući da su vlakna ključna za čišćenje i detoksikaciju organizma, a acai bobica obiluju vlaknima, idealan su saveznik na putu prema boljoj probavi.

Utječu na bolji san

Kombinacija visoke doze antioksidansa, esencijalnih masnih kiselina i ostalih važnih vitamina i minerala daje sjajan poligon za poboljšanje kvalitete sna i smanjenje anksioznosti i depresije. Dakle, uz ove zdrave bobice, zaboravite na brigu oko nesanice, umora i lošeg raspoloženja.

Jačaju imunološki sustav

Mnoge dobrobiti acai bobica od antibakterijskog djelovanja, a samim time i smanjenja raznih upala u tijelu te boljeg stanja i izgleda kože, pa sve do kompletnog jačanja imunološkog sustava i prevencije brojnih kardiovaskularnih problema, dodatan su razlog zašto ih posebno trebamo voljeti (i konzumirati).

Moglo bi vas zanimati i: Antioksidansi u službi zdravlja – evo u kojim namirnicama ih možete pronaći

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!