Detoks dijeta – znanstveno utemeljena činjenica ili mit?

by Anđela Sabranović

Detoksikacija ili skraćeno detoks, popularan je pojam u modernoj svakidašnjici kada se čini da smo na svakom uglu „bombardirani“ brojnim nečistoćama i štetnim toksinima kojih se pod svaku cijenu želimo riješiti. Naziv je to za čišćenje organizma od toksina koji zadržavanjem u organizmu dugoročno mogu donijeti brojne loše učinke na zdravlje.

Agencija za toksične tvari i registar bolesti (ATSDR) definira detoksikaciju kao „proces uklanjanja otrova ili učinka toksične tvari“, a u medijima se danas najčešće prikazuje kako ih je najlakše izbaciti pomoću popularnih dijeta u cilju poboljšanja zdravlja (i naravno, mršavljenja). Iako pojam toksične tvari u kontekstu takvih dijeta nije potpuno definiran, nutricionisti Nikola Talan i Roko Marović preko svog Instagram profila thenutrivision naglašavaju kako tzv. detoks dijete mogu biti itekako opasne:

 „Smanjenim unosom hranjivih tvari, koje su tim organima potrebni za obavljanje ovih bitnih funkcija, detox dijete mogu ometati prirodni proces detoksikacije tijela! Iako naše tijelo nakuplja otrovne tvari, čišćenje kroz tzv. detox dijete nije podržano toksikološkim mehanizmima i dokazima iz ispitivanja i mogu biti opasne. Jetra, pluća, bubrezi i drugi organi rade bez prestanka kako bi nas „detoksicirali“ (uklonili štetne tvari i izlučili otpadne produkte metabolizma), a prehrana bogata proteinima, povrćem i voćem pružit će im hranjive tvari potrebne za optimalno funkcioniranje. Smanjenim unosom hranjivih tvari, koje su tim organima potrebni za obavljanje ovih bitnih funkcija, detox dijete mogu ometati prirodni proces detoksikacije tijela!“

Nikola i Roko također upozoravaju kako razni programi čišćenja organizma mogu obećavati pozitivne utjecaje i prijeko potreban balans organizma, a iza svega se zapravo krije jedna velika zamka: „Takvi programi mogu tvrditi da čiste cijelo tijelo ili određene organe, a obično se sastoje od vrlo restriktivne prehrane s nizom suplemenata. A ono što se nudi su razno razni postovi poput posta s vodom, posta sa sokovima, posta sa sirovom hranom, konzumacija čudotvornih biljnih čajeva, fitoaromaterapija, pa čak i sauna.“

Dakle, iako većina ljudi povremeno voli napraviti detoksikaciju svog organizma na opisane načine, struka je oko jednoga složna: nema znanstveno utemeljenih dokaza da upotrebom detoksikacijskih dijeta izbacujemo toksine iz organizma te je dobro prije svakog detoksa posavjetovati se s liječnikom jer je apsolutno svaki organizam drugačiji.

Moglo bi vas zanimati i: Detox čajevi: 5 stvari koje morate znati o njima prije konzumacije

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pinterest, 

Možda će vam se svidjeti