Je li intuitivna prehrana dobra za nas?

by Anđela Sabranović

Intuitivna prehrana, samo joj ime govori, označava prehranu koja se bazira na osluškivanju vlastitog tijela. Ljudski organizam je savršeno dizajnirana kreacija u svakom smislu i proučavati svoje tijelo i um je uvijek čudesno i inspirativno.

Prehrambene navike i potrebe nisu uvijek usklađene. Znanost preporučuje određene mehanizme prakticiranja zdravih navika kada je o hrani i unosu potrebnih nutrijenata riječ, a naše želje sasvim su druga stvar. Unatoč tome, nastao je koncept intuitivne prehrane koja zagovara da ipak slušamo svoje tijelo i nastojimo mu pružiti ono što nas traži.

Je li intuitivna prehrana dobra za nas?

Intuitivno jedenje nije još jedna dijeta i trend modernog doba, ali što je onda? Budući da zagovara da naš odabir namirnica koje ćemo jesti temeljimo na intuiciji, ovakvo prakticiranje prehrane ne vrti se uopće oko zdravlja i fokusa na unosu važnih nutrijenata. To znači da može biti i vrlo opasna za naše zdravlje, osobito ako je prakticiramo dugoročno i odabiremo uglavnom nutritivno siromašnu hranu poput grickalica, zaslađenih sokova, masnih i nezdravih obroka i slično. Potrebno postaviti pitanje koliko je moguće da naše tijelo zaista zna što mu treba i koliko je to dobar odabir? Slijediti unutarnje signale tijela može nas odvesti na stranputice na kojima table za smjer postavljaju marketinški stručnjaci, mediji i korporacije koje će napraviti sve da se njihovi proizvodi prodaju i da ih ljudi neprestano vole.

Možemo zaključiti da…

Ovisi o tome koji su vam ciljevi u životu kada je o hrani i konzumaciji namirnica riječ te o tome kakav način života vodite, procijenit ćete za sebe jeste li voljni iskušati ovakav koncept i što vam on uistinu može donijeti. No, svakako treba imati na umu da je važno konzultirati se s nutricionistom i/ili svojim obiteljskim liječnikom prije bilo kakvog drastičnog poteza poput dijeta i ovakvih koncepata. U kulturi koja promiče uživanje u životu i (nezdravoj) hrani, neka vaša prehrambena transformacija radije započne promišljenim pristupom u cilju poboljšanja zdravlja i (prehrambenih) navika.

Moglo bi vas zanimati i: 3 načina kako se riješiti štetnih prehrambenih navika jednom zauvijek

Tekst: Dalia Žmegač-Kuničć

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!