Antioksidansi u službi zdravlja – evo u kojim namirnicama ih možete pronaći

by Anđela Sabranović

U ljudskom organizmu, mogli bismo ga nazvati i prirodnim kemijskim laboratorijem, neprestano se stvara tisuće kemijskih procesa i sve se to događa u malim stanicama našeg tijela.

Kisik je prijeko potreban element za život, no on donosi i ne tako zdravu priču koja u moderno doba dobiva sve više na značaju. On se na kraju respiratornog procesa pretvara u vodu i to se događa u mitohondrijima koji u čovjekovom tijelu predstavljaju stanice izrazito važne za energiju i metabolizam.

Također, dio metabolizma je i nastajanje slobodnih radikala, agresivnih molekula koje dovode do oksidativne neravnoteže. Iako je nemoguće izbjeći njihovo stvaranje, svaki zdrav organizam ima unaprijed određene mehanizme kojima se tijelo štiti od slobodnih radikala.

Neki od njih su antioksidansi čija je uloga neutralizacija djelovanja slobodnih radikala i zaustavljanje stvaranja novih. Antioksidansi su kemijski spojevi koji, najjednostavnije rečeno, mogu spriječiti ili usporiti oštećenja stanica.

Uz namirnice bogate prirodnim antioksidansima pomažemo svom tijelu vratiti oksidativnu ravnotežu, a dodatna pomoć svakako može biti prakticiranje zdravih životnih navika poput redovite tjelovježbe i zdrave i uravnotežene prehrane.

Neke namirnice koje obiluju antioksidansima su svježe bobičasto voće poput acai bobica, kupina, malina, jagoda, borovnica, orašasti plodovi, najčešće orah, lješnjak i kikiriki, zatim špinat, đumbir, paprika, crveni kupus, ali i neke žitarice kao što su kukuruz, ječam i zob.

Glavni i najvažniji antioksidans je vitamin C kojeg možemo pronaći u citrusima, lisnatom povrću, rajčici, krumpiru i sl., a za ljudski je organizam jako bitan njegov značaj kada je u pitanju jačanje imuniteta.

Od ostalih bitnih antioksidansa ne smijemo zaboraviti spomenuti i cink koji je izrazito važan za odvijanje velikog broja metaboličkih procesa u tijelu. On štiti od štetnog sunčevog UV zračenja i smanjuje rizik od raznih oboljenja krvožilnog sustava, raka i slično.

Beta-karoten je provitamin vitamina A i sprečava oštećenja tkiva uslijed utjecaja slobodnih radikala u organizmu i ima veliku ulogu u očuvanju zdrave i glatke kože. Ostali bitni mikro nutrijenti su još vitamin E, selen, likopen i koenzim Q koji pomaže u stvaranju energije.

Antioksidansi imaju mnoštvo prednosti za naše tijelo, a neki od njih su:

– snižavanje razine kolesterola

– smanjenje rizika od nastanka raka

– zaštita srca i krvnih žila

– pomažu kod ključnih plućnih bolesti

Sada kada znate kolika je vrijednost antioksidansa za funkcioniranje našeg organizma, razmislite o načinima na koje možete unijeti što više namirnica koje ih sadrže u svoju svakodnevicu. Vaše tijelo će biti zahvalno!

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Unsplash

Moglo bi vas zanimati i: Superhrana – Ove će vam namirnice otopiti salo na trbuhu

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!