Vitamini i minerali koji nam često nedostaju u organizmu

by Anđela Sabranović

Kada bi vas pitali koji ste savjet o prehrani čuli najviše puta, sigurno biste rekli kako je tajna zdrave prehrane u uravnoteženosti. To je tako najviše iz razloga jer se uravnoteženom prehranom unose vitamini i minerali koji su značajni za pravilno funkcioniranje organizma.

Ipak, postoje vitamini koje je izuzetno teško unijeti samo prehranom, barem u količini koja je potrebna te bi bilo odlično kada biste provjerili njihovu razinu kako biste mogli djelovati na pravi način.

U nastavku saznajte koji su to vitamini koji nam najčešće nedostaju te koje su namirnice bogate istima.

Vitamin D

Jeste li znali da od nedostatka vitamina D pati preko 40% svjetske populacije? Posebnom su riziku od nedostatka izložena djeca te starije osobe. Najbolji izvor vitamina D3 je sunčeva svjetlost. Budući da tijekom hladnijih dana često boravimo u zatvorenom važno je pronaći druge načine unosa ovog značajnog vitamina.
Nažalost jako je malo namirnica koje sadrže vitamin D3 i to je razlog zašto upravo on nedostaje brojnim ljudima.
Nalazi se samo u masnoj ribi, ribljem ulju, žumanjku, maslacu…

Vitamin A

Vitamin A značajno utječe na zdravlje kože i očiju, imunitet, zdravlje kostiju, ali i regulaciju šećera u krvi.
Zbog uloge u razvoju novih stanica kože i smanjenju upala, vitamin A u obliku retinola može biti od velike koristi kod prevencije nastanka, ali i liječenja akni.
Namirnice koje su bogatije vitaminom A čak i od mrkve su bundeva, batat, kelj te riblje ulje.

Magnezij

Magnezij značajno utječe na zdravlje kostiju, može smanjiti krvni tlak, ublažiti glavobolju, djelovati protiv depresije i anksioznosti te utjecati na san.
Namirnice koje su bogate magnezijem su lisnato zeleno povrće, orašasti plodovi, banane sjemenke bundeve, lana, suncokreta.

Kalcij

Kalcij je jedan od najpotrebnijih minerala našem organizmu. On je neophodan za pravilan rast i razvoj djece. Osim što daje čvrstoću kostima i zubima, kalcij utječe na cijeli niz fizioloških procesa u tijelu.
Važan je za stvaranje energije, prijenos živčanih impulsa, rad mišića, srca i krvnih žila, izlučivanje hormona, stvaranje i zgrušavanje krvi, a pomaže i u borbi s alergijama.
Namirnice koje su bogate kalcijem su mlijeko i mliječni proizvodi, losos, orašasti plodovi i sušeno voće, naranča te žitarice.

Folna kiselina

Folna kiselina je neophodna za pravilno funkcioniranje organizma jer sudjeluje u proizvodnji genetičkog materijala (DNA) te u umnožavanju stanica.
Značajno utječe na zdravlje krvnih žila i srca, a dodani unos se posebno preporučuje trudnicama jer osigurava pravilan razvoj ploda.
Bogat izvor folne kiseline je lisnato povrće, rotkvice, brokula, šparoge, banane…

Moglo bi vas zanimati: Što podočnjaci govore o našem zdravlju i kako ih se riješiti?

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!