Vitamin D3 – Lijek za brojne bolesti

by Anđela Sabranović

Sada kada nam je dobar imunitet potrebniji nego ikad prije konstanto smo u potrazi za načinima na koje ga možemo ojačati.
Tako smo pronašli i podatke kako je vitamin D3 od vitalnog značaja za obrambeni mehanizam našeg organizma.
To je vitamin koji nas štiti od virusa i bakterija s kojima se sada svi najviše borimo.


Istraživanja su pokazala stanice koje su nositelj imunološkog sustava ovise prvenstveno o vitaminu D koji ga aktivira. Kada ga nema dovoljno te iste stanice se ne aktiviraju i dolazi do infekcija.
Dovoljan unos vitamina D3 je prevencija od dijabetesa, astme, kardiovaskularnih bolesti, karcinoma debelog crijeva, prostate i dojke…

Vitamin D3 dokazano snažno djeluje na jako puno procesa u našem organizmu.

Kosti

Vitamin D3 snažno utječe na kosti jer on direktno regulira apsorpciju kalcija za koji znamo da je najvažniji za zdravlje kostiju.

Kontrola inzulina

Ovaj vitamin direktno potiče stvaranje inzulina i tako održava šećer niskim, a onima koji su već oboljeli od dijabetesa pomaže u borbi s bolesti.

Krvni tlak

Istraživanje koje je provelo sveučilište u Bostonu je dokazalo kako je krvni tlak značajno padao povećanom razinom vitamina D3.

Prevencija raka

Kada je izvršeno istraživanje na 166 žena koje su oboljele od raka dojke, utvrđeno je kako je čak 70% njih imalo niske razine vitamina D3. To je dokazalo kako vitamin D3 ima mnogo značajniju ulogu u tijelu nego što se moglo i zamisliti.

Raspoloženje
Nije tajna kako smo svi bolje raspoloženi kada je sunčano vrijeme. Tajna je upravo u vitaminu D3 koji dobivamo preko kože od sunčevih zraka. Zato se vitamin D3 smatra čak i sredstvom za borbu protiv depresije i lošeg raspoloženja.

Imunitet

Dokazano je kako dovoljne količine vitamina D3 značajno smanjuju mogućnost za prehlade i gripe što nam je trenutno izuzetno važno.

Najbolji izvor vitamina D3 je sunčeva svjetlost. Budući da tijekom hladnijih dana često boravimo u zatvorenom važno je pronaći druge načine unosa ovog značajnog vitamina.
Nažalost jako je malo namirnica koje sadrže vitamin D3 i to je razlog zašto upravo on nedostaje brojnim ljudima.
Nalazi se samo u masnoj ribi, ribljem ulju, žumanjku, maslacu…

Moglo bi vas zanimati:Koliko su teflonske tave štetne i koja je alternativa?

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: iStock

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!