Ove hranjive tvari nećete pronaći u biljnoj prehrani

by Dalida Tomek

Biljna prehrana povezuje se s višestrukim zdravstvenim prednostima i manjim rizikom od prekomjerne tjelesne težine, srčanih bolesti, pa čak i nekih vrsta raka. Činjenica je da biljna prehrana sa sobom nosi niz zdravstvenih prednosti, no to ne znači da su sve namirnice iz ove kategorije podjednako zdrave i nutritivno bogate. Pažnju je potrebno obratiti na one namirnice koje su obrađene, a najčešće je riječ o zdravijim verzijama slastica kao i jogurta na biljnoj bazi koji obiluje šećerima i masnoćom te je znatno siromašniji proteinima. Dobro je spomenuti da biljna prehrana izuzima i neke posebno važne hranjive tvari.

Koje hranjive tvari nije moguće pronaći u biljnoj prehrani?

Vitamin B12

Ovaj vitamin ubraja se u esencijalne hranjive tvari koje su potrebne našem tijelu, a nalazi se u namirnicama životinjskog podrijetla kao što su meso, riba, mliječni proizvodi i jaja. Budući da se te namirnice najčešće ne pronalaze u prehrani koja je usmjerena na biljke, potrebno ga je nadomjestiti kako ne bi došlo do rizika od nedostatka vitamina B12. Simptomi koji upućuju na nedostatak ovoga vitamina su umor i slabost, neurološki poremećaji, oslabljena funkcija mozga, srčane bolesti, a u vezu se dovodi i s Alzheimerovom bolesti. Dakle, kako bi tijelu osigurale dovoljno vitamina B12, osobe koje ne konzumiraju meso, ribu i mliječne proizvode, trebale bi uzimati suplemente u dogovoru s liječnikom.

Kreatin

Kreatin se skladišti u mišićima i mozgu, a riječ je o molekuli koja se nalazi u životinjskoj hrani. Njegova funkcija se može opisati kao lako dostupna rezerva energije koja pridonosi povećanoj snazi i izdržljivosti. Razlog je to zbog kojega brojni sportaši posežu za kreatinom, a studije pokazuju da dodaci kreatina mogu utjecati na mišićnu masu i snagu.  Kreatin nije posebno važan u prehrani jer ga jetra može proizvesti, ali provedena istraživanja dolaze do rezultata koji upućuju na to da vegetarijanci mogu imati znatno manje količine kreatina u mišićima. S obzirom na to da se kreatin prirodno nalazi u životinjskom tkivu, osobe koje ne konzumiraju te namirnice, mogu ga nadoknaditi isključivo suplementima. Osim toga, uzimanje suplemenata kreatina može dovesti i do poboljšanja moždanih funkcija dok osobe koje jedu meso i ne uzimaju suplemenete takve pomake obično neće moći uočiti.

Vitamin D3

Postoje dvije vrste vitamina D u prehrani, a riječ je o vitaminu D2 koji se nalazi u biljkama i vitaminu D3 koji se nalazi u hrani životinjskog podrijetla, a osobito u masnoj ribi i žumanjcima. Dovoljna količina vitamina D3 označava i bolju apsorpciju vitamina D. Budući da bi se ovaj vitamin morao unositi hranom koja nije biljnog podrijetla, vegetarijanci i vegani mogu biti izloženi povećanom riziku od nedostatka vitamina. Nedostatak vitamina D povezan je i s nepovoljnim stanjima poput osteoporoze, raka, bolesti srca, oslabljene funkcije mozga, depresije te smanjenja snage kod starijih osoba.

Karnozin

Riječ je o antioksidansu koji je koncentriran u mišićima i mozgu ljudi i životinja. Važan je za funkciju mišića, a njegov manjak je popraćen s umorom mišića te pogoršanjem njihovih performansi. Nalazi se isključivo u hrani životinjskog podrijetla, a dodaci beta-alanina povećavaju razinu karnozina u mišićima.

Moglo bi vas zanimati:Budite puni zdravlja, baš kao što je šipak koštica!

Tekst: Ana Carević

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti