Spirulina – Dnevna doza ove alge ima više željeza od dvije šalice špinata

by Anđela Sabranović

Vjerujemo kako mnogi od vas još nikad nisu čuli za pojam “spirulina”… Naime radi se o modrozelenoj algi koju je jako dobro uzimati kao dodatak prehrani jer ima izuzetno pozitivno djelovanje na naš organizam.
Nažalost, alge se još uvijek ne koriste dovoljno, a dokazano je kako su još kroz povijest njihova ljekovita svojstva često korištena.

Iako postoji jako puno različitih vrsta modrozelenih algi, spirulina je ipak privukla posebnu pozornost zbog svog vrhunskog sastava. Naime sadrži sve esencijalne aminokiseline u pravilnom omjeru, vitamine B kompleksa, folnu kiselinu.
Uz to je bogata željezom, magnezijem, ali i drugim mineralima kao što su kalcij, krom, bakar, kalij, selen, cink, natrij…

On što spirulinu čini posebnom jeste činjenica da je to jedini organizam koji je bogat fikocijaninom koji ima snažno imunostimulacijsko i antikancerogeno djelovanje tako što „popravlja“ grešku u DNA izazvanu radijacijom ili „otrovima“ iz okoliša u kojem živimo.

Dodatni benefiti zbog kojih biste spirulinu trebali uvesti u svoju svakodnevicu su sljedeći:

– regulira razinu šećera u krvi
– snižava kolesterol
– snižava krvni tlak
– ubrzava metabolizam
– smanjuje simptome alergija
– antitoksično djelovanje
– pruža podršku za mentalno zdravlje
– olakšava simptome PMS-a

Spirulinu možete pronaći u obliku kapsula ili u obliku praha. Ako kupite onu u prahu, možete je dodavati u smoothie ili sok.

Moglo bi vas zanimati i: Kako prepoznati nedostatak željeza u tijelu

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels, Pinterest

Možda će vam se svidjeti