Sve što ste željeli znati o magneziju

by Anđela Sabranović

Ako imate neobjašnjive grčeve i napetost u mišićima, razmislite nedostaje li vašem organizmu magnezija. No, ovo nije jedini pokazatelj utjecaja magnezija na ljudsko tijelo. Ovaj super mineral pogrešno se izjednačava s njegovom potrebom isključivo u sportu. Naime, magnezij je izrazito važan za normalnu funkciju cjelokupnog organizma, od pravilnog odvijanja metaboličkih procesa, do proizvodnje energije i pomaganja u raznim staničnim procesima. Mogući uzroci pojave nedostatka magnezija su prije svega tjelesna aktivnost, trudnoća, stres, kao i neuravnotežena prehrana.

Kada je prehrana u pitanju, u najvećim količinama ga možemo pronaći u špinatu, rajčici, zelenoj salati i ostalom zelenom lisnatom povrću, zatim u avokadu, orašastim plodovima, sjemenkama i mahunarkama. Također je zanimljivo napomenuti kako redovitim unosom vode dobivamo oko 10% magnezija. Osim kroz prehranu, unos magnezija možemo povećati kroz dodatke prehrani koji će na brz i siguran način pomoći ako osjetite nedostatak ovog minerala u svom organizmu.

Magnezij u ljudskom tijelu svojim djelovanjem ističe zaista brojne dobrobiti:

  • Utječe na pravilan rad živčanog sustava te doprinosi boljim kognitivnim procesima. Njegov nedostatak prepoznat ćete po čestoj nervozi i mogućim migrenama.
  • Važan je za nesmetan rad kardiovaskularnog sustava. Premali udio magnezija u organizmu može dovesti do povećanja krvnog tlaka i rizika od razvoja srčanih oboljenja.
  • Utječe na probavni sustav, stoga će se njegov manjak očitovati kroz mogući zatvor.
  • Ovaj važan mikronutrijent ima utjecaj i na kompletni imunosni sustav jer stanicama je potreban magnezij kako bi mogle obavljati sve svoje funkcije, pa tako i borba protiv raznih virusa i bakterija.
  • Također jača mišiće i kosti, zbog čega je ključan u sprječavanju mnogih bolesti kao što je primjerice osteoporoza.
  • Magnezij posebno volimo i jer znamo da pomaže u opuštanju i postizanju kvalitetnog sna.

Važno je biti informiran i osviješten o važnostima magnezija, jednako kao i prepoznati znakove koji ukazuju na njegov nedostatak jer na taj način možemo prevenirati razvoj raznih oboljenja, od obične prehlade i pada imuniteta, pa do opasnih kardiovaskularnih bolesti ili osteoporoze. Naučite slušati vlastito tijelo i čitati znakove koje vam šalje kako biste mu podarili sve ono što mu je nužno za nesmetano funkcioniranje i prije svega, kako biste ostali zdravi.

Moglo bi vas zanimati i: Osnažite imunitet prirodnim putem

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pinterest, Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!