Osnažite imunitet prirodnim putem

by Dalida Tomek

Jak imunološki sustav se uspješno bori protiv narušavanja ravnoteže u našem organizmu, a porastom životne dobi imunitet slabi. Posljedice akutnih bolesti, iscrpljenost, ali i preopterećenost na poslu dovodi do slabljenja imuniteta. Jačanje imuniteta pomoći će vašem tijelu u borbi protiv štetnih organizama koji izazivaju bolesti, a imunitet je moguće osnažiti i prirodnim putem. Osim toga, potrebno ga je održavati zdravim na način da se navedenih koraka pridržavate čak i onda kada ste u potpunosti zdravi i smireni. Jer, bolje je spriječiti nego liječiti!

Pijte puno tekućine

Voda je najbolji izbor, a možete uključiti i čajeve bez kofeina. Dan započnite čašom vode jer je vaše tijelo dehidrirano od spavanja, pa je ispijanje čaše predstavlja odličan početak dana. Osim toga, dehidracija može uzrokovati glavobolje, loše raspoloženje, manjak energije i motivacije, a odražava se i na probavu te rad srca i bubrega. Kako ćete biti sigurni unosite li dovoljno tekućine u organizam tijekom dana? Vaš urin bi trebao biti blijedožut, a u slučaju da je njegova boja intenzivno žuta, vrijeme je da povećate dnevni unos tekućine.

Koliko je voda važna za vaš organizam i kako se dovoljno hidrirati saznajte ovdje!

Konzumirajte namirnice u kojima su zastupljeni probiotici

Osim što jačaju imunitet, probiotici su zaslužni i za bolju probavu, veću dozu energije te zdravu i blistavu kožu. Imaju učinak prirodnih antibiotika, a osim u suplementima, moguće ih je u organizam unositi i zdravim namirnicama. Izvori probiotika su jogurt, kefir, tofu, kombucha, jabučni ocat, kiseli kupus, tempeh i meki sirevi. Naš savjet je i da u svoju prehranu uvrstite i Lactibiane Immuno, 30 tableta za cuclanje.

Krenite s uravnoteženom prehranom

Uravnotežena prehrana može vam pomoći da održite imunitet zdravim. Prehranu punu šećera, praznih kalorija i nutritivno siromašnih namirnica kao i prerađenu hranu postupno isključite. Umjesto toga konzumirajte zdrave masti poput onih kojima obiluju maslinovo ulje i losos. Maslinovo ulje karakteristično je po svojim protuupalnim svojstvima koja pomažu u borbi protiv bakterija i virusa. Omega-3 masne kiseline također su zaslužne za borbu protiv upale, pa uz losos na svoj jelovnik dodajte i chia sjemenke, lanene sjemenke, orašaste plodove i ribu poput tune, inćuna i srdele.

Pružite svome tijelu kvalitetan odmor

Spavanje i imunitet usko su povezani. Spavanje je regenerativni proces za tijelo, a kada je ono tijelu uskraćeno postoji opasnost od slabljenja imuniteta i veće podložnosti bolestima. Odrasle osobe trebale bi paziti na to da spavaju 7 ili više sati, tinejdžerima je potrebno od 8 do 10 sati sna dok bi mlađa djeca i dojenčadi trebala spavati do 14 sati. U slučaju da imate problema sa spavanjem pokušajte uvesti neke trikove poput ograničavanja vremena provedenog pred ekranom prije spavanja i uvođenjem večernjih rituala koji će utjecati na kvalitetniji san i odmor.

Trudite se što manje izlagati stresu

Stres iscrpljuje, a dugotrajan stres uzrokuje neravnotežu u funkcioniranju imunološkog sustava. Uključite aktivnosti poput meditacije, joge i šetnje u prirodi koje će vam pomoći da se lakše nosite sa stresnim situacijama te da njima upravljate.

Rekreirajte se redovito

Tjelesna aktivnost pridonosi dobrom zdravlju te pozitivno djeluje na imunološki sustav. Vježbanjem se potiče cirkulacija, što omogućuje stanicama i tvarima imunološkog sustava da se slobodno kreću kroz vaše tijelo kako bi učinkovito obavljale svoj posao. Umjerena tjelovježba uključuje brzo hodanje, bicikliranje, trčanje, plivanje i lagano pješačenje, a trebali biste tjedno provesti barem 150 minuta vježbajući umjereno.

Moglo bi vas zanimati: Je li minimalizam recept za sretan život?

Tekst: Ana Carević

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti