Koliko je voda važna za vaš organizam i kako se dovoljno hidrirati

by Dalida Tomek
hidratacija

Ljudski organizam sadrži čak 70 posto vode, stoga je njezin dovoljan unos iznimno važan. Osim za funkcioniranje cijelog tijela, dovoljno vlage važno je i za stanje kože, jer sprečava nastanak bora, neugodnog osjećaja zategnutosti i suhoće te usporava starenje.

Dovoljna količina vode važna je za procese regulacije tjelesne temperature koji su pogotovo značajni ljeti. Između ostaloga, voda je potrebna za regulaciju probave i stolice, a njen nedostatak može ugroziti krvožilni sustav, uzrokujući pad krvnog tlaka i kratkotrajni gubitak svijesti zbog nedostatne prokrvljenosti mozga.

Jeste li znali da dehidracija pogađa sve ljude, a pravilna hidratacija je jednako važna za osobe koje cijeli dan rade za računalom, kao i za maratonce, koji mogu izgubiti i do osam posto svoje težine u vodi za vrijeme natjecanja.

Kako znati jeste li dehidrirali ili ne? Jednom kada osjetite žeđ, u stvari ste jedan do dva posto već dehidrirali. Najsigurniji način je da provjerite boju svoje mokraće, koja bi trebala biti svijetložute boje.

Evo nekoliko savjeta kako da spriječite dehidraciju organizma…

1. Voda, voda, voda!

Tijekom cijelog dana biste trebali unijeti oko dvije litre tekućine, što ovisi o vašim navikama, tjelesnoj aktivnosti i dobu godine. Najvažniji savjet glasi: nemojte odjednom popiti pola litre vode! Time nećete ništa napraviti. Pijte najviše decilitar i pol tekućine odjednom.

2.Tekućina iz namirnica

Osim konzumacije vode, možete se okrenuti i namirnicama koje sadrže veliki postotak vode: salata 95 posto, lubenica 92 posto, brokula 91 posto, grejp 91 posto, narandža 88 posto, mrkva 87 posto, jabuka 84 posto vode itd.

3. I juha može hidrirati

Osim što su pune nutrijenata, razne “juhe” mogu nam pomoći u održavanju hidratacije tijela. Kombinirajte mesne, povrtne, bistre ili krem-juhe. Baš svaka će vas okrijepiti i hidrirati.

4. Čajevi

Probajte čajeve različitih okusa: oni će osigurati hidrataciju organizma, a ako ih ne šećerite običnim šećerom, imat će i povoljan učinak na vaše zdravlje. Birajte zeleni, žuti, bijeli, crni, rooibos, metvicu ili voćnu mješavinu.

5. Zdravi međuobrok

Koliko zaista slijedite savjete stručnjaka i svakodnevno konzumirate tri veća i dva manja obroka? Zašto ne biste ubili dvije muhe jednim udarcem i unijeli dovoljno tekućine, tj. zdravo se hranili na poslu ispijanjem jogurta ili smoothieja? Umjesto nezdravih grickalica, na posao ponesite bobičasto voće, grožđe, komadiće lubenice, naranče ili mrkvu.

Tekst: A. P.

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti