Najbolji vitamini i minerali za rast kose

by Anđela Sabranović

O svojoj kosi ne razmišljamo baš previše dok je zdrava i snažna, ali gotovo svaka žena se tijekom života susreće s razdobljima u kojima gubi više kose nego inače. Tijekom tog razdoblja spremne smo na sve samo da opet vratimo izgubljene vlasi.

Žene najčešće primjećuju pojačano opadanje kose u kasnim tridesetim, ali ono može biti izazvano i stresom, hormonskim promjenama, ali razlog je najčešće nedostatak vitamina.

Iako postoji dosta različitih seruma i šampona koji potiču rast kose, problem je najčešće iznutra te je potrebno početi s unosom vitamina.
Istražili smo koji su to najznačajniji.

Vitamin B

Hrana bogata vitaminom B pomaže zdravlju kose i obnavljanju stanica potrebnih za rast kose. Dobri izvori B vitamina svakako su cjelovite žitarice, tamno lisnato povrće, plodovi mora i meso.

Vitamin D

Ovo je vitamin koji je izuzetno važan za cjelokupni imunitet. Tek nedavno se utvrdilo kako je povezan i sa zdravljem kose. Ovaj vitamin zapravo stimulira folikule vlasi i tako potiče rast kose dugoročno.

Omega-3 masne kiseline

Omega 3 masne kiseline sadrže proteine koji su izuzetno važni za zdravlje naše kose. Odlični izvori vitamina su losos, tuna, skuša, sardine, chia sjemenke, lan i orasi.

Cink

Nedostatak cinka povezuje se s pojavom peruti, ali i s prekomjernim gubitkom kose. Cink jača kosu, čuva njen pigment i sprečava opadanje. Također, pomaže da žlijezde oko folikule pravilno rade.

Željezo

Osobe koje imaju manjak željeza često primjećuju gubitak kose. Problemi s niskim željezom su nažalost toliko česti da smo ih prestali doživljavati ozbiljno, a svakako bismo trebali.

B12

Meso obično sadrži ovaj vitamin, tako da svi oni koji slijede vegetarijansku prehranu i primjećuju stanjenu kosu svakako trebaju provjeriti razinu ovog vitamina.

U svakom slučaju ako ste primijetili izražen gubitak kose, svakako najprije provjerite razinu vitamina i shodno tome djelujte.

U međuvremenu, na tržištu postoji mnoštvo vitamina i dodataka za rast kose, a u nastavku smo izdvojili neke od najboljih.

Ducray Anacaps
Kolagen Shot 
BiVits C1000 Cink Vitamin D3
Yasenka Skinage collagen

Moglo bi vas zanimati i: Zašto zapravo Covid utječe na opadanje kose

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Unsplash, webljekarna.vasezdravlje.com

Možda će vam se svidjeti