Prostata – žlijezda o kojoj muškarci najradije šute, a ne bi trebali!

by Anđela Sabranović

Prostata nije nešto o čemu muškarci rado govore. Dapače, može se reći da je možda i posljednja na popisu tema za razgovor u bilo kojem obliku među muškarcima. No, učestalost bolesti prostate govore nam kako je bitno tu temu pomaknuti puno bliže vrhu popisa. 

Prostata je pomoćna spolna žlijezda čija je funkcija stvarati i izlučivati vlastiti sekret koji je dio sjemene tekućine. Njezin sekret sadrži tvari koje omogućuju spermijima da prežive od ejakulacije do trenutka oplodnje.
Najčešće bolesti prostate su benigna prostatična hiperplazija (BPH, odnosno uvećanje prostate), kronični i akutni prostatitis (upala prostate) te rak prostate. Od raka prostate obolijeva svaki šesti muškarac, a kao i kod drugih bolesti prostate, rizik raste s dobi. Danas čak dva od tri muškarca starija od 65 godina obole od raka prostate. Zato je neizmjerno važno informirati se što više i tako na vrijeme spriječiti ozbiljnije posljedice.

Simptomi najčešćih bolesti prostate

Akutni prostatitis

Akutni prostatitis je zapravo upala prostate koja često pogađa i mlađe muškarce i upravo je on najčešća urološka dijagnoza kod muškaraca.
Jako je važno liječiti je adekvatno i na vrijeme kako ne bi postala kronična i utjecala na plodnost muškarca. U nastavku su najčešći simptomi.

– bol i pečenje tijekom mokrenja
– temperatura
– bolovi u međici
– jaki bolovi u donjem dijelu trbuha
– jaki bol i osjećaj težine u testisima
– poteškoće s erekcijom

Uvećanje prostate

Povećanje prostate je stanje kod kojeg rast žlijezde uzrokuje poteškoće te ju je potrebno pratiti.
Važno je naglasiti kako ovo stanje ne uzrokuje rak prostate. U nastavku su izdvojeni najčešći simptomi.

– učestalo mokrenje
– tanki mlaz mokraće
– osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura
– nekontrolirano istjecanje mokraće (inkontinencija)

Rak prostate

Još uvijek se ne zna pouzdano što uzrokuje rak prostate. Ipak, zna se kako ipak genetika ima znatan utjecaj.
Kada se otkrije u početnoj fazi, jako su velike mogućnosti ozdravljenja te su redoviti pregledi jako važni. Najčešći simptomi su sljedeći: 

– krvarenje iz prostate
– koštani bolovi
– bol i pečenje tijekom mokrenja

Koliko često vršiti pregled prostate?

Potpuni pregled prostate obuhvaća digitorektalni pregled prostate, ultrazvuk prostate color dopplerom kao i određivanje razine PSA (prostata specifičnog antigena) koji se određuje iz krvi.
Ultrazvučnim pregledom osim izgleda, strukture i veličine prostate, gledaju se i mokraćni mjehur i bubrezi.
Najjednostavnija, brza i bezbolna metoda je digitorektalni pregled (kažiprstom kroz završno debelo crijevo). Liječnik će već tako moći procijeniti veličinu prostate, tvrdoću i eventualnu pacijentovu bol na pritisak prostate. Drugi način pregleda prostate je ultrazvukom – preko donjeg dijela trbuha (suprapubično) ili kroz završno debelo crijevo (transrektalno).

Za kraj, možemo zaključiti samo kako pregled prostate treba biti dio brige za sebe u životu svakog muškarca poslije 45-te godine. Taj pregled će vam oduzeti svega malo vremena, a može biti ključan kako za kvalitetu života tako i za pravovremenu reakciju u slučaju tumora.

Moglo bi vas zanimati i: Melanom je podla bolest, a ABCDE metoda pregleda može pomoći

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: istockPhoto, Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!