Ovo je 6 praksi koje povećavaju rizik od srčanih oboljenja

Prevencija srčanih oboljenja

by Dalia Žmegač-Kunić

Mnogi ne znaju da je rujan mjesec posvećen svjesnosti o srčanim oboljenjima. Mjesec srca zapravo itekako zaslužuje da se o njemu (više) priča jer srce je neumoran radnik u našem organizmu koji treba našu potpunu posvećenost i nutrijente za bolji i pravilniji rad. Svako ljudsko srce počinje kucati samo nekoliko tjedana nakon začeća i ne zaustavlja se skroz do smrti, stoga zahtjeva našu posebnu pozornost. Kako bismo vam olakšali u procesu brige za vaše srce, napravili smo vrijedan popis praksi koje biste trebali što prije prestati raditi u cilju prevencije razvoja srčanih oboljenja. Uzmite nekoliko trenutaka i proučite koje su to.

Manjak sna

Tko bi rekao da san može biti tako ključan za normalno funkcioniranje brojnih procesa u ljudskom tijelu! Dovoljno kvalitetnog sna također je i uvjet za normalan i neometan rad srca, a nedostatak sna itekako može povećati rizik od srčanih oboljenja i od visokog krvno tlaka. 7-9 sati sna je optimalna preporuka koju bi trebalo slijediti što je više moguće kako biste se zaštitili od brojnih prijetnji i bolesti, kao i osigurali normalno funkcioniranje organizma.

Kronična izloženost stresu

Stres je ubojica modernog doba, to već znamo svi, no jeste li znali na koja sve stanja utječe i što sve može izazvati kronična izloženost stresu? Srčana oboljenja samo su jedan od mogućih ishoda ukoliko ćete i dalje ignorirati svakodnevni stres. Kada smo pisali o stanovnicima plavih zona u svijetu, zaključak Dana Bautnera je bio da im je glavna poveznica što gotovo nitko od njih nema problema s krvnim tlakom, cirkulacijom ili umire od srčanih bolesti, a oni zaista ne znaju živjeti uz stres. Prava su inspiracija!

Nedovoljno hidratacije

Voda je ključna za neometan rad stanica i procesa u tijelu, a nedovoljno hidratacije može itekako pospješiti srčana oboljenja, kao i probleme s krvnim tlakom i cirkulacijom. Zato s pravilnom hidratacijom krenite već danas i ne zaboravite misliti na sebe – i svoje srce!

Pušenje

Konstantno izlaganje duhanskom dimu jedan je od dokazano najopasnijih čimbenika za razvoj i aktivaciju srčanih oboljenja. Pušenje oštećuje stijenke krvnih žila, povećava krvni tlak i smanjuje protok krvi. Iako možda sami ne pušite, a često ste u društvu pušača, pasivno pušenje ima jednak učinak jer ste neprestano izloženi štetnim tvarima koje udišete kroz dim cigareta.

Ignoriranje prilika za sistematske zdravstvene preglede

Počnimo od sebe i zapitajmo se, kada smo zadnji put bili na pregledu, a posebice na sistematskom ili ciljanom pregledu kod kardiologa? Svoje automobile redovito vodimo na servise, čak i nekoliko puta godišnje, a s druge strane nam je problem otići kod liječnika i „servisirati“ sve ono što možda nije dobro u radu našeg organizma. Nije li to apsurdno? Ne ignorirajte prilike za sistematske ili druge ciljane zdravstvene preglede i vodite brigu o svom zdravlju.

Ignoriranje simptoma

Mnogi od nas su barem jednom u životu doživjeli bol u prsima, ruci, mučili se s nedostatkom zraka i nepravilnim otkucajima srca te na sve te simptome na kraju odmahnuli rukom uz nadu da će ipak sve biti u redu. Gotovo svi danas žive sjedilačkim načinom života, a Hrvati su među samim vrhom kada je o pretilosti u Europi riječ. Probudite se iz zimskog sna i počnite djelovati u cilju bolje zdravstvene slike i prevencije (srčanih) bolesti.

Moglo bi vas zanimati i: Zašto je važno ići spavati prije ponoći?

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!