Zašto već danas trebate dogovoriti sistematski pregled

by Anđela Sabranović

Iz dana u dan brinemo o tome kako izgledamo, što će drugi misliti o nama, kako ćemo stići obaviti sve planirano… No što je s našim zdravljem? Kada ste posljednji put obavili sistematski pregled? Ne brinite ako se ne možete sjetiti jer nam se svima događa da upadamo u različite zamke zbog kojih mislimo kako nemamo vremena misliti na zdravlje. Kada malo zastanete i razmislite znat ćete kako je zdravlje ono o čemu najprije trebamo brinuti jer bez njega sve ostalo postaje nebitno. Samo se prisjetite svoje posljednje prehlade i koliko vam je bitno bilo jedino ozdraviti i shvatit ćete kako je krajnje vrijeme da dogovorite sistematski pregled. Ako vas ovo nije uvjerilo, u nastavku donosimo 5 razloga zbog kojih je važno redovito obavljati sistematske preglede.

1. Redovni sistematski pregled značajno smanjuje mogućnost dobivanja bolesti
Redoviti sistematski pregledi vam omogućuju da potencijalnu bolest zaustavite u samom startu. Često počeci bolesti nisu uvijek vidljivi, te se čimbenici rizika bolesti otkriju upravo prilikom sistematskog pregleda.
Osim toga znat ćete na vrijeme ukoliko trebate početi s unosom primjerice nekih vitamina ili minerala u organizam i tako zapravo preduhitriti bolesti.

2. Sprečavanje bolesti uzrokovanih stresom
Jeste li znali da bi pravi sistematski pregled trebao analizirati i naše psihološko stanje? Živimo u vremenu u kojem smo pod stalnim stresom i razgovor s psihologom ili psihološka testiranja nam mogu značajno utjecati na oslobađanje od istog. Stres je danas najveći neprijatelj zdravlja te je jasno da ovaj korak može spriječiti veliki broj bolesti.

3. Povećavanje svijesti o važnosti zdravlja
Svi smo skloni zdravlje uzimati zdravo za gotovo. Čekanje rezultata sistematskog pregleda će vas osvijestiti koliko zapravo trebamo biti zahvalni za zdravlje.

4. Kvaliteta života
Redovitim sistematskim pregledima sačuvat ćete kvalitetu života na najvišoj mogućoj razini, a zar upravo to nije ono čemu svi težimo? Kada nismo zdravi ne možemo biti istinski sretni ni sami sa sobom ni u odnosima s drugim ljudima.

5. Pravo vrijeme za pregled ne možemo predvidjeti
Nikad ne znamo što se to događa u našem tijelu te nas od bolesti može zaštititi isključivo redovitost u pregledima.
Svi smo mi od malena zapravo išli na redovite sistematske preglede i u jednoj točki smo jednostavno prestali bez valjanog razloga.

Sistematski pregledi najčešće obuhvaćaju: laboratorijske pretrage krvi, EKG, ispitivanje plućne funkcije, ultrazvučni pregled abdomena, ultrazvuk prostate, ultrazvuk dojki, psihološka anketna obrade izloženosti stresu.
Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je ta da bi se sistematski pregledi trebali obavljati svake godine. 

Za kraj, zapamtite da ako sada nemate vremena za svoje zdravlje, nećete imati zdravlja za svoje vrijeme sutra.

Moglo bi vas zanimati: Probiotici – dobre bakterije koje znače zdravlje

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: iStock, Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!