Koliko stresa je previše stresa?

by Anđela Sabranović

Vjerujemo kako ste se već mnogo puta našli u situaciji u kojoj ste sami sebe ulovili kako vas obuzima stres uzrokovan brojnim pritiscima modernog načina života. Ponekad nam se zaista čini kako ga je jednostavno nemoguće zaobići. Međutim, nismo niti svjesni koliko toga je zapravo u našim rukama i da svakoga dana itekako možemo odlučiti uhvatiti se u koštac s njim. Za početak je važno da možete razlučiti koliko stresa je previše stresa, odnosno kada je potrebno povući granicu i stati na loptu.

Donosimo nekoliko načina pomoću kojih ćete lakše moći prepoznati kako ste zaglibili u raljama ove česte pojave modernog života.

NEPRESTANI UMOR

Ako ste se zapitali zašto ste neprestano umorni, čak i kada odvojite više vremena za san, stres bi za to mogao biti glavni krivac. Ako se tijekom dana ne relaksirate dovoljno i neprestano ste izloženi okidačima zbog kojih ste pod velikim pritiskom, pokušajte pronaći učinkovitije načine opuštanja koji će vam pomoći u postizanju kvalitetnijeg i boljeg sna.

KOFEIN

Iako su mnogi od nas istinski ljubitelji kave, činjenica je da stres našem organizmu priušti puno veću želju za kofeinom nego što mi to možemo zamisliti. Ukoliko se ulovite kako imate preveliku želju za kavom, zapitajte se nije li vrijeme da svom organizmu priuštite malo predaha.

ČESTE GLAVOBOLJE

Imate li neobjašnjive glavobolje, osobito u trenucima kada se pokušavate opustiti i odmoriti nakon posla ili uslijed neradnog dana, glavni okidač za to bi mogao biti upravo stres.

PROMJENE RASPOLOŽENJA

Veliki stres također može uzrokovati velike promjene raspoloženja, a kod žena i teže predmenstrualne simptome, kao i neredovite menstrualne cikluse.

PROBLEMI S KOŽOM

Situacija u kojoj se ujutro budite s iznenadnim kožnim promjenama poput neobjašnjivog svrbeža, ili pojave akni, svoj izvor mogla bi imati u prevelikoj izloženosti stresnim situacijama i lošem emocionalnom stanju.

Dajte si vremena i razmislite koja količina stresa vama čini dugoročnu štetu. Pronađite uzrok koji u vašem slučaju izaziva osjećaj tjeskobe, razdražljivosti i velikog pritiska i pokušajte na njega utjecati dok nije kasno i dok stres ne uzme previše maha. Također uzmite u obzir i da ponekad mala količina stresa u poslovnom svijetu može biti dobra jer nas tjera na veću produktivnost, motivaciju i učinkovitost. Važno je samo razlučiti koja je ta čarobna granica između zdravog puta prema osobnom rastu I između nepotrebnog pritiska koji loše utječe na vaše (mentalno) zdravlje.

Moglo bi vas zanimati i: Ove taktike mogu smanjiti stres i u danima kada biste iskočili iz vlastite kože

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!