Ove taktike mogu smanjiti stres i u danima kada biste iskočili iz vlastite kože

by Anđela Sabranović

Koliko ste se samo puta susreli s upornim osjećajem koji je najlakše objasniti kao da biste najradije iskočili iz vlastite kože? U prsima vas stežu nevidljive niti nervoze koja vlada vama i teško vam je nadvladati same sebe i izaći iz vrtloga negativnih emocija, pritiska i nezadovoljstva. Da, to je svima nama dobro poznati stres. Pošast modernog doba i nemogući dosadnjaković (stres) koji se svako malo pojavljuje na vašim vratima.

Zasigurno se često pitate ima li stresu uopće lijeka i jesu li promjene koje na dnevnoj bazi nastojimo uvesti kako bismo ga se riješili samo kozmetičke prirode ili dugoročno i konkretno rješenje. Odgovor je kako točnog odgovora nema. Rješenje leži jedino u nama samima jer smo upravo mi osobe koje moraju pronaći adekvatan način nošenja sa stresom s obzirom na okolnosti i način vlastitog života te vlastitu osobnost. Ipak, postoje neke taktike koje vam mogu biti dobar putokaz u kojem smjeru krenuti i kako se obračunati sa svime što vas muči.

FILTRIRANJE INFORMACIJA

Jedan od glavnih okidača anksioznih stanja i zabrinutosti leži upravo u velikom dotoku informacija koje svakodnevno stižu do vas, a većina njih je negativne prirode. Birajte medije koje ćete gledati i čitati i odaberite isključivo sadržaj koji vas opušta i čini sretnima. Pokušajte se barem na neko vrijeme isključiti od mahnitog praćenja vijesti koje izazivaju strah, nelagodu i nervozu.

VJEŽBE DISANJA

Najučinkovitija taktika za borbu protiv svega što vas pritišće u grudima može biti svakodnevno prakticiranje vježbi disanja koje će vas potpuno opustiti. Iznenadit ćete se koliko će biti od pomoći.

POZITIVNE AFIRMACIJE

Iako zagriženim pesimistima i onima koji su neprestano u šestoj brzini prakticiranje pozitivnih afirmacija može zvučati pomalo smiješno, pokušajte prihvatiti ono što ne možete promijeniti i govorite samima sebi kako najbolje tek dolazi.

USPORITE TEMPO

Pokušajte u životu ići korak po korak i rješavati izazov po izazov. Polako, smireno, dobro promislite, udahnite i izdahnite. Uz smanjeni tempo i svjesne pokušaje da vlastiti organizam učinite smirenijim, naići ćete se na iznenađujuće iskustvo boljeg nošenja sa stresnim situacijama.

PROMJENA PERSPEKTIVE

Ne izbjegavajte vlastite emocije. Prihvatite ih i proživite. Uzmite stvar u svoje ruke i pokušajte se fokusirati na stvari i osobe koji su bitni za vas. Ako ponekad kažete „ne“, to ne znači da ste loša osoba. Ne dopustite nebitnim stvarima da vam oduzmu dragocjeno vrijeme i energiju.

Moglo bi vas zanimati i: Jeste li “samo” pod stresom ili vam se dogodio burnout?

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti