Muči vas nesanica? Pokušajte je riješiti uz holistički pristup i ova tri koraka

by Dalia Žmegač-Kunić

Nesanica je pojava s kojom smo se svi u životu barem jednom susreli i uvidjeli kako nije nimalo ugodan suputnik. Zbog nje može nastradati naše zdravlje, ali i psiha, ne funkcioniramo dobro tijekom dana, stalno smo umorni, a svemu tome ne ide u prilog ni plava svjetlost koju odašilju ekrani i od koje je u današnje vrijeme zaista teško pobjeći.

Nesanica – Holistički pristup koji će vam može pomoći

Iako danas postoje brojni lijekovi i terapije za rješavanje nesanice, ljudi nastoje što više približiti se prirodnim načinima za poboljšanje kvalitete sna i omogućavanju tijela da se oporavi na prirodan način. Holistički pristup nesanici ne nudi instant rješenja, već nastoji ponuditi trajne promjene. U ovom slučaju, liječenje problema nesanice uz dublje razumijevanje uzroka poremećaja sna. Uz takav način razumijevanja ovog problema, ne djeluje se isključivo i samo na simptome, nego je zaista moguće spojiti um, tijelo i duh, baš kako holistički pristup podrazumijeva. Predlažemo tri koraka holističkog pristupa nesanici i nadamo se da će vam pomoći u borbi s ovim dosadnim neprijateljem balansa i mira.

Redovita i opuštajuća rutina spavanja

Jeste li se ikada zapitali zašto mala djeca toliko trebaju tu dosadnu rutinu? Ona nas često izluđuje jer nam je ponekad teško organizirati sve obaveze i ispoštovati njihovu potrebu za odlaskom na spavanje svaki dan u isto vrijeme. Stvaranje takve dosljedne rutine pomaže organizmu uskladiti prirodne cikluse koji se događaju unutar ljudskog tijela i uma. Važnost buđenja i odlaska na spavanje svaki dan u isto vrijeme itekako pomaže uspostaviti ritam uz koji će se nesanica teško izboriti na površinu. Još ako vaša rutina pred san neće uključivati tehnologiju, nego mirne aktivnosti poput meditacije, molitve ili tople kupke, to će vašem tijelu odaslati samo mirne i opuštajuće signale koji će mu pomoći da se umiri i pripremi na počinak.

Zbogom stresu

Stres nas ne pušta na miru čak i u ovo doba dana koje je rezervirano za odmor i san. Zbog pretjerane doze kortizola koji je ključan u stresnim momentima, te zbog preopterećenosti velikim brojem obaveza, stres i napetost se gomilaju, a san nikako da dođe na oči. Uz razne tehnike opuštanja poput dubokog disanja i prakticiranja mindfulnessa, lakše ćete umiriti um i tijelo prije odlaska na spavanje. Ne zaboravite i na stvaranje udobnog okruženja u spavaćoj sobi; osigurajte si idealnu ugodnu sobnu temperaturu i tišinu.

Prirodna umirujuća sredstva

Kamilicu svi imamo u svom domu. Spravite si čaj od kamilice, zatvorite nakratko oči i pokušajte piti čaj u miru, tišini i pustiti svoje misli da fluidno lepršaju oko vas dok se fokusirate na opuštajući ugodan miris i blagi okus kamilice. Ako se osjećate tjeskobno, kamilica u sebi krije sastojak koji se zove apigenin koji ima smirujući učinak. Osim toga, ona ne stvara ovisnost i olakšava kompletnu napetost mišića. Ukoliko ne volite čaj od kamilice, možete napraviti kupku od njenih cvjetova ili dodati nekoliko kapi eteričnog ulja kamilice u difuzor.

Ako ništa od navedenog ipak ne pomaže, uvijek možete probati s dodacima prehrani na prirodnoj bazi, a više možete pogledati i ovdje.

Moglo bi vas zanimati i: Simptomi anksioznosti, alati, tehnike: Ove tehnike su mi pomogle nositi se s anksioznošću

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!