zdrave-večere-slowliving

3 zdrave večere (ili ručka) za dvoje – brza i skroz drukčija

by Anđela Sabranović

Ako ste zaposleni i radite kao i sve veći postotak populacije od 9 do 17 sati, obrok koji jedete kad dođete kući s posla teško se može nazvati ručkom. Ipak je bliži vremenski večeri, a najčešće je i jedini kuhani obrok koji jedete kod kuće. Pa zašto onda barem te večere ne bi bile – zdrave večere.

Nije teško odustati od kuhanja kad dođete kući iscijeđeni od posla. Još ako ste ručali na poslu, pa se tješite da ste – ipak nešto pojeli, često nemate volje za kuhanje. No, ako skupite volju i obvežete se da ćete kuhati zdrave večere za vas i partnera/dijete/prijateljicu/mamu, mi ćemo vam pomoći idejama.

Ove naše zdrave večere uzet će vam malo vremena, a vaše nepce i vaš trbuščić bit će vam zahvalni!

Wraps od zelene salate sa slanutkom i tunom

Ovo je jelo krcato proteinima zbog tune i slanutka. Osim tog, tu je velika doza vlakana od povrća.

SASTOJCI

  • 1 šalica slanutka, kuhanog
  • 1 konzerva tune u vodi, ocijeđene
  • 6 listova salate
  • 1 srednja mrkva, nasjeckana
  • 1 mali luk, nasjeckan
  • 1 stabljika celera, nasjeckanog
  • 2 žlice korijandara, nasjeckanog
  • 1 režanj češnjaka, protisnutog
  • sok jednog limuna
  • 2 žlice senfa
  • 1 žlica tahini paste
  • sol i papar prema želji

RECEPT

Slanutak stavite u blender, kratko samo uključite, neka ostanu komadići.

U zdjeli pomiješajte tunu, mrkvu, luk, celer, korijandar i češnjak. Zatim dodajte slanutak i ostale sastojke, osim salate, te dobro promiješajte.

Stavite 2-3 žlice mješavine na svaki list salate prije posluživanja.

Pržena riža sa sezamom i tofuom

Radi se, točnije, o pečenom jelu, a tofu ima više dobrih strana što se zdravlja tiče. Ubrzava metabolizam masnoća, dobar je za srce, a pozitivno djeluje i na razinu šećera u krvi. Ovaj je recept vegetarijanski, a ako ne konzumirate baš tofu i ne prakticirate vegetarijanstvo, možete ga zamijeniti i piletinom.

SASTOJCI

  • 1/2 paketa (80 grama) extra tvrdog tofua
  • 3 žlice sezamova ulja
  • 1/2 žlice javorova sirupa
  • 1/2 žlice jabučnog octa
  • 1 žlica reduciranog soja sosa
  • 1/2 žlice (5 grama) sjemenki sezama
  • 1 šalica (140 grama) smrznute mješavine graška i mrkve
  • 1 mali luk, isjeckan
  • 1 veliko jaje
  • 1 šalica (malo manje od 200 grama) bijele riže, kuhane na pari
  • 1/4 šalice (25 grama) mladog luka, isjeckanog

RECEPT

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i stavite papir za pečenje na posudu za pečenje. Tofu stavite između nekoliko slojeva papirnatih ručnika i dobro pritisnite da izađe što više vode iz njega, pa ga onda izrežite na kockice.

U posudi pomiješajte pola sezamova ulja i soja sosa, te javorov sirup, ocat i sjemenke sezama. Dodajte tofu i dobro promiješajte da tofu bude prekriven umakom, pa ga prebacite na papir za pečenje i pecite 40 minuta. Nakon otprilike 30 minuta ugrijte tavicu i na njoj ispecite kajganu od jaja.

Nauljite drugu posudu za pečenje, pa u nju dodajte jaje, rižu, luk, grašak i mrkvu. Pospite s ostatkom sezamova ulja i soja sosa, pa lagano promiješajte da bi se sve jednako rasporedilo. Po tom pospite mladi luk.

Pecite 7-10 minuta, pa oboje izvadite iz pećnice. Prije serviranja pomiješajte s tofuom.

Piletina s rižom od cvjetače

Jeste li znali da cvjetača može biti sjajna zamjena za rižu, s malo ugljikohidrata. „Cvjetiće“ cvjetače lako je nadrobiti do konzistencije nalik riži.

Ovo jelo ima puno povrća i gotovo je u manje od 20 minuta.

SASTOJCI

  • 1 pileći file bez kosti i kože, izrezan na kockice
  • 2 šalice (270 grama) riže od cvjetače
  • 1/2 šalice (45 grama) maslina bez koštica, prepolovljenih
  • 1/2 šalice cherry rajčica, prepolovljenih
  • 1 žličica svježeg ili suhog ružmarina
  • 1 žličica svježeg ili suhog origana
  • 1 žličica svježeg ili sušenog timijana
  • 1 žličica (5 ml) maslinova ulja
  • Sol i papar po ukusu

RECEPT

Začinite piletinu ružmarinom, origanom, timijanom, soli i paprom. Zagrijte maslinovo ulje u tavi pržite meso 6-7 minuta ili dok ne poprimi zlaćanu boju. Maknite s vatre i prebacite u drugu posudu.

Dodajte rajčice u tavu i pirjajte 5 mnuta. Zatim dodajte rižu od cvjetače i masline, pa promiješajte dok cvjetača ne počne lagano omekšavati.

Maknite s vatre, pa podijelite na dva tanjura, a na vrh stavite piletinu.

Nadamo se da smo vas ohrabrili da ne odustajete od kuhanja zdrave večere sad kad smo vam pokazali da se može – lako, brzo, fino i zdravo. Recepata ima još, a vi najprije usavršite ove. Dalje ćemo lako!

Moglo bi vas zanimati i: Želite zdravo srce? Odaberite neku od ovih 6 vrsta prehrane

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!