Pet znanstveno dokazanih prednosti koje meditacija ima za vaše fizičko i mentalno zdravlje

by Anđela Sabranović

Do sada smo jako puno puta pisali o meditaciji, ali uvijek postoje oni koji možda upravo ovih dana razmišljaju zašto uopće uvesti ovu praksu u svoj život.
Ovaj članak posvećen je upravo njima. Naime, kod meditacije je najvažnija upornost jer poslije nekog vremena gotovo svaka osoba osjetiti pozitivan utjecaj. Nešto od toga će biti i pomalo subjektivno te smo istražili koje su to znanstveno dokazane prednosti meditacije.

Smanjenje utjecaja stresa na organizam

Stres je riječ koju danas toliko često čujemo da je nažalost postala dio svakodnevnog rječnika mnogih od nas. Stres potiče povećanu razinu lučenja hormona kortizola koji može uzrokovati nesanicu, loše raspoloženje, potaknuti upalne procese u tijelu. Prema Healthlineu provedeno je 8-tjedno istraživanje koje je dokazalo kako meditacija može smanjiti upalne procese uzrokovane stresom te kako pozitivno utječe na sve procese koji su inače povezani sa stresom.

Pomaže kontrolirati osjećaj tjeskobe

Istraživanje provedeno na 1300 osoba pokazalo je kako meditacija može smanjiti osjećaj tjeskobe. Dokazano je i kako meditacija može pomoći u suočavanju s tjeskobom koju mnogi doživljavaju na poslu. Naime, promatrane su dvije skupine. Grupa koja je koristila aplikaciju s meditacijama je pokazala bolje nošenje sa stresom na poslu što je rezultiralo naravno s manje tjeskobe.

Pomaže u povezivanju sa sobom

Činjenica je kako živimo u jako brzom vremenu koje nam ne ostavlja vrijeme i prostor za nas same osim ako doslovno ostavimo vrijeme za to. Meditacija je sjajan alat zato što nam u svega 10 minuta dnevno može pomoći da osvijestimo svoje emocije i misli. To vam može biti polazna točka za daljnji rad na sebi.

Dugoročno nam pomaže držati fokus

Znamo kako je zadržati fokus danas postao izazov s kojim se svi suočavamo.
Imamo jako puno stalnih distrakcija koje nas ometaju i svaka pomoć nam može dobro doći.
Jedno istraživanje je pokazalo kako meditacija može pomoći boljoj fokusiranosti jer potiče razvoj svjesnosti i prisutnosti u trenutku.

Pozitivno utječe na san

Mnoge tehnike meditacije mogu vam pomoći da se opustite i kontrolirate misli koje mogu ometati san. To može skratiti vrijeme potrebno za uspavljivanje i povećati kvalitetu sna.

Za kraj možemo samo zaključiti da svi imamo 10 minuta u danu za nešto što nam služi na toliko različitih razina.

Moglo bi vas zanimati i: Jutarnja meditacija za produktivniji dan

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!