Što je čovjek bez vode? Važnost vode za ljudski organizam

by Vjera Pađen
vaznost-vode-slowlivinghr

Koliko vode se nalazi u našemu organizmu ovisi o građi tijela, a riječ je od 60 do 75 % tjelesne mase odrasle osobe. S obzirom na to da je najzastupljenija tvar u građi živih bića te sudjeluje u procesima koji se odvijaju u organizmu vrlo je važan čimbenik za normalnu funkciju ljudskoga organizma. Ima ulogu u reguliranju tjelesne temperature, osvježava i rashlađuje, olakšava probavu, štiti organe te je izvor minerala i elektrolita. Posebno je potrebno paziti na unos vode u organizam za vrijeme velikih vrućina jer se voda gubi procesom znojenja, ali i disanja. Uz zdrave životne navike, tjelesnu aktivnost i kvalitetan odabir namirnica, obavezan je unos vode kako ne bi došlo do dehidracije.

Koliko je vode dovoljno piti i kada?

Ljudi bez hrane mogu preživjeti nekoliko tjedana, a bez vode tek par dana. Ta činjenica dovoljan je poziv na akciju i obraćanje pažnje na unesene količine vode. Koliko vode je uistinu dovoljno vode? Česta preporuka koja se spominje jest 8 čaša vode dnevno, ali u obzir je potrebno uzeti i količinu unesene hrane kao i dob, tjelesnu masu te tjelesnu aktivnost. U službenim preporukama stoji kako bi žene trebale unositi dvije litre vode dnevno dok bi se muškarci trebali pridržavati brojke od dvije i pol litre. Gazirana pića, napitke bogate kofeinom i alkohol trebalo bi izbjegavati jer su oni zaslužni za ubrzani proces dehidracije ako se uzimaju u neumjerenim količinama.

Koji su znakovi prema kojima možete prepoznati manjak vode u organizmu? Prvi znakovi su suha usta, usne i koža koje prati glavobolja te manjak koncentracije i energije. Boja urina također je jedan od pokazatelja jesmo li donijeli dovoljno vode. Boja limuna dobar je znak dok se pojačano žuta boja vezuje za nedostatak i potrebu za dodatnim unosom vode. 

Može li se pretjerati s unosom vode? Može! Kao što nije dobro unositi male količine vode, tako ni pretjerivanje ne pogoduje našemu organizmu. Između ovih dviju krajnosti potrebno je naći balans jer pretjeran unos vode može rezultirati i trovanjem vodom. Stvaranje zdravih navika te umjerenog i redovnog unosa vode smanjuje rizik od obolijevanja od zaraznih bolesti i uz to utječe na bolju kvalitetu života. Trovanje vodom rezultat je razrjeđivanja elektrolita, posebno natrija, zbog previše vode. Veća količina vode označava i više vode unutar stanica što može biti opasno, posebno ako je riječ o stanicama mozga. Prvi od simptoma trovanja vodom su glavobolja, mučnina i povraćanje dok se u ozbiljnim slučajevima javljaju i simptomi poput pospanosti, stvaranja duplih slika pred očima kao i težega disanja.

Kada je najbolje posegnuti za vodom? Najispravnije je piti vodu tijekom cijeloga dana i to u manjim količinama. Nije ispravno posezati za vodom tek kada osjetimo žeđ jer je to prvi znak dehidracije. U disciplini pijenja vode najviše pomaže boca koju nosite sa sobom jer potiče na ispijanje vode i u trenucima kada se vjerojatno ne biste ustali po čašu vode. Konzumiranje vode za vrijeme obroka trebala bi postati navika prošlosti jer to može značajno utjecati na probavu. Stoga, pijte vode prije obroka ili nakon prilikom čega pripazite da prođe barem pola sata. 

Sve što (ni)smo znali o unošenju vode u organizam

Prvi mit smo već protumačili, a to je da nije moguće unijeti previše vode u organizam. U svemu je potrebno pronaći granicu, a pravilnim konzumiranjem vode nećemo opteretiti bubrege. Jednostavno je, slušajte što vam tijelo govori i čuvajte ga!

Kupujete li češće vodu no što pijete onu iz slavine? Žao nam je, ali niste u pravu. Mit je da je ona voda iz trgovine zdravija i bolja od one iz slavine koja zapravo sadrži natrij, magnezij i kalcij. Tih minerala nema u pročišćenoj i destiliranoj vodi jer se prokuhavanjem vode na visokim temperaturama gube. Jednako tako, voda iz trgovine ne sadrži ni fluorid koji je zaslužan za zdravije zube.

View this post on Instagram

A post shared by Jana water (@jana_water)

Posežete li za sportskim napitcima koji slove kao jako dobra hidratacija, puno bolja od one koju nam daje voda? Priznajemo da smo posegnuli za sportskim napitkom, ali isključivo zbog njegovoga okusa nego zbog njegove uloge u hidrataciji. Svim rekreativnim sportašima sasvim je dovoljno konzumirati dovoljne količine vode, a za napitcima posežu oni koji provode više sati trenirajući te u dogovoru s osobnim trenerima.

vaznost-vode-1-slowliving

Čaša vode prije obroka jamči mršavljenje. Netočno. Voda koju pijete prije ili poslije obroka neće imati ulogu u gubitku kilograma, neće biti čarobni recept koji će vam odmah smanjiti apetit te poboljšati probavu. Jedan od ispravnih načina koji bi vam mogao pomoći u održavanju ravnoteže jest konzumiranje vodenaste hrane od koje ćete biti siti i unijeti tekućinu u organizam. Posegnite za domaćim juhama, voćem i povrćem, a posebno iskoristite sezonu krastavaca i lubenice koja je pred nama.

Moglo bi vas zanimati: 5 vitamina i suplemenata koji će regulirati stres i poboljšati kvalitetu života

Tekst: Ana Carević

Foto: Pinterest, Instagram

Možda će vam se svidjeti