Eko savjeti: 5 super savjeta koje prakticiramo ovo ljeto!

by Anđela Sabranović

Ljeto nam stiže i na nama je da ga učinimo ekološki prihvatljivijim. Mi vam donosimo 5 odličnih savjeta koje je jako lako pretvoriti u praksu, a čine ogromnu razliku za naš okoliš. S dolaskom toplijih temperatura svi žudimo za slobodnim vremenom i toplim danima stvorenim za uživanje na plaži. Boravak na odmoru ne mora nužno značiti da ćemo izaći iz rute recikliranja, kompostiranja te da ćemo zanemarivati okoliš i prirodu oko nas. Ovi eko savjeti pomoći će vam da ljeto dočekate spremni i uživate u njegovim čarima!

Svakog dana naša planeta postaje sve zagušenija smećem, plastikom, raznim kemikalijama i otrovima. Možda to ne radite svjesno, ali vrlo vjerojatno i vi sami sudjelujete u uništavanju planeta stvarima koje koristite u svakodnevici. Potrudite se da tome stanete na kraj i pronađite jednostavne zamjene za ekološki prihvatljivije proizvode. Donosimo vam nekoliko ekološki prihvatljivijih ideja za eco-friendly ljeto!

Koristite torbe i slamke za višekratno korištenje

Preskočite plastiku i ponesite vlastitu platnenu vrećicu za kupovinu za višekratnu upotrebu čak i za praznike. Sklopive i lagane, dizajnom sve modernije, neće povećati težinu vaše prtljage, ali će vam biti od velike koristi prilikom odlaska u kupovinu namirnica na vašoj destinaciji za odmor. Isto tako, umjesto plastičnih slamki, nosite metalne ili papirnate slamke uvijek kada idete van.

eko-odluke-1-slowlivinghr

Kupujte lokalno i sezonski

Gdje god se nalazili, naša preporuka je da kupujete na lokalnoj tržnici i da povrće i voće koje će te konzumirate nije prešlo tisuće kilometara kako bi stiglo na vaš tanur. Tim odabirom bit ćete podrška malim uzgajivačima i OPG-ovima koji koriste metode organskog uzgoja, a moći ćete birati između svježih sezonskih proizvoda. Uz to, svakako vam predlažemo da se maknete od prerađene hrane i počnete više obroka pripremati kod kuće. To je jeftinija i zdravija opcija nego jesti vani.

kupuj-lokalno-slowlivinghr

Smanjite svoj ugljični otisak i zamijenite auto hodanjem ili biciklom!

Odaberite rolanje, hodanje ili vožnju bicikla do odredišta svaki put kada vidite priliku za to! Zamijenite auto nekom alternativom. Dobro je za zdravlje, ali i okoliš.

hodanje-odluka-slowlivinghr

Koristite staklene boce

Ne samo da biste trebali uvesti staklene boce u svoju svakodnevicu, već bi one plastične trebali potpuno baciti u zaborav. Staklene boce dobra su opcija, korisna i ekološki prihvatljivija. biste zamijenili plastične boce za vodu za boce za vodu za višekratnu upotrebu, zašto ne biste odabrali filtrirajuću? To je vrlo korisno, naročito ako se nađete na mjestu gdje ne možete piti vodu iz slavine, već je trebate kupiti. Kada koristite ove boce, ne doprinosite štetnom plastičnom problemu na svijetu i štedite novac! Dakle, ne samo da će ljeto biti ekološki prihvatljivije, već i ekonomski isplativije.

eko-odluke-slowliving

Neka vaš izbor bude ventilator, a ne klima!

Budući da ventilator samo pomiče zrak oko sebe, koristi 90% manje energije od centralnih klima uređaja, a ljeti i dalje hladi kuću. Da biste pobijedili vrućinu čak i u vruće dane, možete postaviti posudu s ledom ispred ventilatora, dopuštajući da vjetrić iz ventilatora puše na kockice leda i ispuhuje hladniji zrak.

Moglo bi vas zanimati: Greenwashing: kad nam brendovi žele ‘uvaliti’ proizvod kao dobar za okoliš iako on to zapravo nije

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Pinterest, Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!