8 razloga zbog kojih ćete sutra na posao krenuti biciklom

by Dalida Tomek
bicikliranje-slowliving

Razmišljate li o tome da krenete na posao biciklom?Istraživanje provedeno na Medicinskom fakultetu na Harvardu ističe vožnju bicikla kao aktivnost koja ima brojne prednosti za zdravlje. Osim što nam omogućuje da stignemo od točke A do točke B, jača naše tijelo i dovodi ga u formu, štedi novac i idealan je oblik prijevoza koji pomaže okolišu. Ne zahtijeva posebne vještine i jednostavna je aktivnost kojom ćete razbuditi svoje tijelo i um. Vožnja biciklom do posla dodatno će vas motivirati za dan pred vama i razbuditi moždane vijuge. Svibanj i njegove temperature idealni su za boravak na otvorenome, bicikliranje i stvaranje zdravih životnih navika, a u nekim državama je ovo mjesec koji je poznat proglašen i nacionalnim mjesecom bicikliranja.

U nastavku izdvajamo neke od prednosti bicikliranja i zašto biste se već danas trebali odlučiti na ovu istovremeno i veliku i malu promjenu u svojoj svakodnevici.

Manje stresa je uvijek dobro došlo

Svaka tjelesna aktivnost zaslužna je za bolje raspoloženje i manje stresa pa tako i bicikliranje. New Economics Foundation, zaklada koja radi i surađuje s ljudima provodeći razna istraživanja s ciljem stvaranja promjena, došla je do zaključka da osobe koje svaki dan odlaze na posao biciklom imaju dosta niže razine stresa od onih koji se u tom segmentu koriste javnim prijevozom ili automobilima.

Prednosti koje utječu na mentalno stanje

Svakako veliku ulogu ima i boravak na otvorenome pa je posljedica osjećaj zadovoljstva. Osobe kojima je bicikliranje postalo sastavni dio života, naglašavaju kako se više pozitivne, osjećaju se bolje i imaju veću razinu samopouzdanja. Uz to, na vrijeme bicikliranja možete gledati kao priliku koju ćete iskoristiti za procesuiranje stanja i događaja koji vas muče. Iako se na posao biciklom obično odlazi bez društva, sunčana popodneva možete iskoristiti za druženje i bicikliranje u prirodi uz more ili jezero.

bicikliranje-slowliving-1

Moći ćete se bolje skoncentrirati i pamtiti informacije

Bit ćete svakim danom sve više zahvalni sebi na promjeni koju ste donijeli u vlastiti život jer će ova aktivnost sa sobom donijeti i pregršt prednosti, i psihičkih i fizičkih. Osobe koje su redovno fizički aktivne imaju i bolju moć koncentracije, prisutnije su u zadacima i obvezama koje izvršavaju te naročito dobro pamte nove informacije.

Bicikliranjem do zdrave tjelesne težine

Bicikliranje je odličan način za gubitak kalorija jer u jednom satu bicikliranja možete potrošiti minimalno 400 kalorija, a to naravno ovisi i o brzini kojom pedalate. Uravnotežena prehrana, dovoljno sna i tjelesna aktivnost poput bicikliranja faktori su koji vode do zdrave tjelesne težine. Probava će također biti znatno bolja što je još jedan od pokazatelja zdravlja i ravnoteže organizma.

bicikliranje-slowliving-2

Definiranje mišića i očuvanje zglobova

Ovom aktivnošću možete postići i definiranije mišiće koji će se u kombinaciji s drugim tjelesnim aktivnostima i zdravim životnim navikama još više izgraditi. Ono što je jednako dobro jest i to što bicikliranje čuva zglobove pa se preporučuje svima koji imaju problema sa zglobovima ili artritisom. Razlog tomu jest taj što za vrijeme trčanja i brzoga hodanja najviše pate zglobovi koji trpe svu težinu koja se kod bicikliranja prebacuje na kosti zdjelice.

Manji je rizik od raka i srčanih bolesti

Brojna istraživanja pokazuju da su osobe koje se redovito kreću i vježbaju zdravije i manje sklone raznim rizičnim bolestima, pa tako i srčanim oboljenima i raku. Sveučilište u Glasgowu provelo je istraživanje na uzorku od 260 tisuća ljudi u razdoblju od pet godina koje je dovelo do podataka koji upućuju na to da odlazak na posao biciklom može smanjiti rizik od razvoja raka i srčanih bolesti za pola. Manja je vjerojatnost da će žene oboljeti od raka dojke za oko 30 % dok aktivnost smanjuje mogućnost obolijevanja muškaraca od raka pluća i debeloga crijeva što pokazuje istraživanje objavljeno u časopisu Journal of American Medical Association.

Kvalitetniji san

Osim svih do sada nabrojanih prednosti, bicikliranje će utjecati i na bolji te kvalitetniji san. Vrijeme provedeno u prirodi i na biciklu, uz osobne rituale prije spavanja omogućit će vam savršenu pripremu za novi dan pred vama.

bicikliranje-slowliving-4

Bicikliranjem do boljeg seksa

Bicikliranje čuva zdravlje srca koje je jedno od ključnih preduvjeta za bolje spolne odnose. Muškarci koji su fizički aktivni, u ovomu pogledu, su na razini onih muškaraca koji su od dvije do pet godina mlađi od njih dok im je rizik od impotencije smanjen za 30 %, pišu stručnjaci s Harvarda. Za žene vrijedi pravilo da redovita aktivnost može odgoditi menopauzu za dvije do pet godina.

Moglo bi vas zanimati: Sušenje kose bez topline: put do zdravije kose

Tekst: Ana Carević

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti