Donosimo vam načine kako da vaša wellness rutina djeluje pozitivno na okoliš

by Vjera Pađen

Wellness rutina ne gradi se preko noći, ali kada se uhodate rezultati će biti fantastični! Zdrav život i #slowlivingconcept povezani su i funkcioniraju kao perpetuum mobile samo ako su dobro uobličeni. Svatko od nas teži savršenstvu i lagodnosti, no kada trebamo želje pretvoriti u stvarnost dolazi do odustajanja. Ako jedna stvar ne funkcionira, neće ni druga, a niti ostale – koliko god da ih ima. Primjera radi: Posvetili ste se treniranju, no taj cheat day nekako je prečesto i jednostavno se ne možete odmaknuti od slatkiša i šećera? Riješite sami sa sobom da ste sami sebi najveća podrška i da nećete izvući najbolje od vježbi i treninga ako ne jedete zdravo. Isto tako, nećete izvući najviše iz te promjene ako ne brinete o svom mentalnom zdravlju. 

Isti principi koji su gore spomenuti vrijede i za okoliš i prirodu koja nas okružuje. Ne možete brinuti o okolišu, ako ne brinete o sebi i zdravlju planete. Sve više je pokazatelja da bi klimatske promjene mogle utjecati na pristup čistoj vodi i kako je sve izglednije da će zagađenost i onečišćenje u zraku narušiti i zdravlje nas samih. Koji je onda najlakši način za napraviti promjenu? Eco friendly navike koje će postati dio vaše rutine. Donosimo vam nekoliko prijedloga koji su odlični za započeti wellness rutinu i #slowlivingconcept.

Bazirajte prehranu na voću i povrću

Voće i povrće osim što su dobri za vaše zdravlje, smanjuju i vaš ugljični otisak. Proizvodnja životinjskih proizvoda proizvodi efekt staklenika veći nego proizvodnja bilo koje druge hrane, stoga nekoliko obroka bez mesa u tjenu može zaista spasiti okoliš.

Jedite sezonski i lokalno, to je ključ dobre wellness rutine

Kad god ste u mogućnosti, odlučite se za domaće i lokalno uzgojene namirnice koje se sezonski proizvode. Odabir voća i povrća koje raste u vašoj blizini tijekom njihove sezone, uvijek su dobar izbor. Također, sezonske namirnice obično koštaju manje od onih koje su izvan sezone.

wellness-rutina-3

Vozite bicikl

Sljedeći put kada vam zatreba nešto što se nalazi u vašoj blizini, umjesto da posegnete za ključevima od auta, razmislite o tome da odete biciklom. Vožnja bicikla osim što će vas dovesti na destinaciju, pozitivno će djelovati na mišiće vaših nogu.

wellness-rutnia-2

Zašto vrtlarstvo nebi bilo vaša nova wellness rutina?

Nije loše s vremena na vrijeme zaprljati ruke. Prljave ruke dati će vam zapravo odličan osjećaj. Vrijeme provedeno na otvorenom i rad sa zemljom imaju mnoge benefite za vaše mentalno zdravlje. Isto tako, vrtlarstvo ima ekološke povlastice među kojima je jedna od njih – poboljšanje kvalitete zraka.

welness-rutina-slowliving

Moglo bi vas zanimati: Zaboravite na plastične vrećice i kupujte u rinfuzi kako biste spasili planet i uštedjeli novac

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti