Zbog ovih činjenica još ćete više zavoljeti lavandu

by Ana Carević

S obzirom na snažni i osvježavajući miris te posebnu ljubičastu boju, lavanda je jedna od najprepoznatljivijih biljaka koja uz to ima i niz ljekovitih prednosti. Miris lavande djeluje umirujuće na ljude pa se ulje lavande koristi kod nesanice, stresa, anksioznosti i napetosti. U prošlosti se ova biljka posebno cijenila i koristila za osvježavanje i davanje laganog mirisa osobnim predmetima poput odjeće, ali i kose. Od suhog cvijeća i esencijalnih ulja lavande nastaju proizvodi kao što su eterična ulja lavande, sapuni, čajevi, losioni i tinkture. Ove činjenice o lavandi će vas navesti na to da još više cijenite ovu prekrasnu i korisnu biljku!

Naziv lavanda potječe od latinskog glagola lavare što znači oprati. Njezino izvorno značenje i dalje se može povezati s načinima na koje se lavanda danas koristi. Zbog svojega čistog mirisa ova je biljka posebno popularan sastojak proizvoda kojima se koristimo za pranje kose, lica, ruku, ali i proizvoda za čišćenje domova. Osim što ima niz niz prednosti vezanih za zdravlje jer smiruje um i djeluje protuupalno, moguće ju je uvrstiti i u razne kulinarske recepte. Iako je popularna u cijelom svijetu, njezino podrijetlo jest mediteranska regija, sjeveroistočne Afrike i jugozapadne Azije gdje se uzgaja više od 2500 godina. U drevnom Egiptu se koristila tijekom mumificiranja za parfimiranje leševa dok se za vrijeme Crne kuge u 16. stoljeću ulje lavande koristilo za suzbijanje bolesti, a grozdovi biljke su se prodavali na ulicama kako bi prikrili miris mrtvih. S druge strane, stari Grci su vrlo brzo uvidjeli njezina ljekovita svojstva te su se njome koristili za ublažavanje glavobolje i probavnih smetnji.

Lavanda se obično povezuje sa čistoćom, smirenošću, vedrinom i predanošću. Zbog toga je i popularni izbor cvjetnih aranžmana i vjenčanih buketa. Kada pomislimo na lavandu, obično ju povezujemo isključivo s ljubičastom bojom, a ona ne dolazi isključivo u ljubičastim nijansama. Cvjetovi lavande mogu se pronaći i u bijeloj, žutoj ili ružičastoj boji.

Poboljšava san

Nesanica je problem koji se odražava na našem cjelokupnom biću te je znatno smanjena produktivnosti, volja, a često ju prati i osjećaj bezvoljnosti. Izbacivanje kofeina, vježbanje i vlastita večernja rutina mogu pomoći potaknuti san iako katkad nisu sasvim dovoljni kod ovoga problema. Studija objavljena 2017., a iza koje stoji British Association of Critical Nurses navodi eterično ulje lavande kao djelotvoran lijek za poboljšanje kvalitete spavanja. Prije spavanja stavite nekoliko kapi eteričnog ulja lavande na jastuk, dovoljno je tek par kapi budite oprezni i ne pretjerujte.

Pomaže u liječenju mrlja na koži

U slučaju da imate akne, ekceme ili upale na koži nanošenje ulja lavande na zahvaćena područja može pomoći u liječenju mrlja i ublažavanju upale. Međutim, savjetuje se obvezno razrjeđivanje eteričnih ulja s vodom kako ne bi izazvala dodatne reakcije na koži. Antioksidativno djelovanje lavande može pridonijeti zacjeljivanju rana, a prije no što u svoju rutinu uvrstite lavandu svakako se posavjetujte s dermatologom kako biste bili sigurni da lavanda neće reagirati s nekim proizvodima kojima se već koristite.

Prirodni je lijek protiv boli

Kako biste smanjili bolove isprobajte aromaterapiju s dva posto eteričnog ulja lavande koje ćete razrijediti u vodi. Jedno je istraživanje pokazalo da je lavanda učinkovit lijek za postoperativnu bol, a funkcionira i kao sredstvo za ublažavanje boli jer sadrži linalil acetat i linalool, odnosno protuupalne komponente koje se nalaze i u brojnim drugim eteričnim uljima. Osim toga, lavanda sadrži i polisaharide koji su učinkoviti u liječenju upalnih bolesti što uključuje i artritis te reumu. Moguće je koristiti se aromaterapijom lavande i tijekom porođaja kako bi se smanjio intenzitet, ali ne i trajanje boli.

Reducira stres i anksioznost

Lavanda ima moć reduciranja stresa i anksioznosti, a njezina aroma potuče relaksaciju i poboljšava raspoloženje. Studije pokazuju da ne uzrokuje mamurluk i apatiju što može biti slučaj s lijekovima za tjeskobu te ne stvara ovisnost i ne djeluje omamljujuće.

Smanjuje napadaje vrućine u menopauzi

Napadaji vrućine čest su simptom menopauze, a uzrokuje ih iznenadni osjećaj vrućine zbog čega lice može pocrvenjeti te dolazi do pojačanog znojenja. Aromaterapija lavandom u trajanju od 20 minuta dva puta dnevno može pomoći smanjiti ovaj simptom menopauze i na taj način poboljšati kvalitetu života.

Crijeva vole lavandu

U slučaju da vas muči nadutost i zatvor posegnite za čajem od lavande koji pomaže i kod problema s plinovima te na trbuh djeluje umirujuće.

Korisna je u borbi protiv gljivica

Brojna ispitivanja ističu protugljivično djelovanje lavande, a studije sugeriraju da eterično ulje lavande može djelovati i kod liječenja atletskog stopala i lišajeva koji su također uzrokovani gljivicama.

Djeluje protiv komaraca i moljaca

Miris lavande učinit će vaše dvorište i dom mjestom bez komaraca i moljaca.

Moglo bi vas zanimati: Ovo su stvari kojih se trebate riješiti kako biste bili sretni

Tekst: Ana Carević

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti