9 ideja za manju potrošnju električne energije tijekom ljetnih mjeseci

by Ana Carević

Jednostavne promjene navika dovode do mjesečnih ušteda na računima za energiju. Osim što će računi biti manji, te promjene će se pozitivno odraziti i na okoliš. Donosimo neke od trikova pomoću kojih ćete uvesti promjene u kućanstvu.

Upotrijebite rolete ili zavjese

Njihov zadatak jest blokiranje sunčeve topline, a posljedica jest hladnija prostorija za koji stupanj. Prije odlaska na posao spustite rolete ili navucite zavjese te na taj način održavajte temperaturu do večernjih sati. Kada se vanjska temperatura spusti obavezno provjetrite prostorije. Način je ovo na koji će vam manje biti potreban klimatizacijski uređaj.

Povisite hlađenje za 1°C

Ljeti povisite temperaturu za 1°C te na taj način smanjite troškove hlađenja i do 4 %. Upravljač od klime nemojte držati u blizini televizora, mobitela ili laptopa jer oni mogu utjecati na termostat koji dobiva informacije da je prostorija toplija nego što uistinu što dovodi do povećanog rada klima uređaja.

Iskoristite ljetne temperature

Kako biste smanjili potrošnju energije i račune za struju iskoristite sve prednosti koje pružaju ljetni mjeseci. Umjesto u sušilicama, odjeću sušite na svježem zraku. Isto pravilo vrijedi i za pranje suđa, koristite se hladnom vodom za ispiranje te pričekajte da se suđe samo osuši, bez programa za sušenje.

Koristite se hladnom ili mlakom vodom

Zašto hladna voda? Naime, 90 % energije kojom se koristi perilica za pranje odjeće potrebno je isključivo za zagrijavanje vode pa pranje hladnom vodom pruža dodatnu uštedu u kućanstvu.

Pripazite kada zalijevate vrt

Budući da se potrošnja vode ljeti znatno povećava, vodite računa o tomu kako i na koji način se njome koristite. Kako biste smanjili isparavanje vode na ljetnim temperaturama zalijevajte vrt rano ujutro ili predvečer kada su temperature nešto niže.

Isključite uređaje kojima se ne koristite

Svi uređaji koji su u stanju pripravnosti troše električnu energiju koja otprilike iznosi 10 % godišnje potrošnje. Možda se ne čini kao velika stavka u cjelokupnom kućanstvu, ali male promjene dovode i do rezultata pa tako se, osim iznosa na računima, smanjuje i generiranje nepotrebne dodatne energije što utječe na okoliš.

Napunite hladnjak

Hrana i piće u hladnjaku sprječava da prilikom svakog otvaranja ulaze velike količine toplog zraka u njegovu unutrašnjost. Budući da ljeti jedemo više voća i hladimo napitke hladnjak nije teško napuniti te na taj način pripaziti na štednju električne energije.

U večernjim satima sutra je jeftinija

U ljetnim mjesecima električna energija je jeftinija od 22 sata pa sve do 8 sati. Iskoristite to vrijeme i ako niste preumorni posvetite se peglanju ili pranju rublja i posuđa. Budući da većina perilica ima opciju pranja na odgodu, moguće je namjestiti vrijeme pranja pa se potrudite da to budu sati kada se struja obračunava po manjoj tarifi.

Zamijenite stare žarulje

Umjesto starih žarulja uvedite LED žarulje koje su energetski učinkovitije te koriste i do 80 % manje električne energije od standardnih žarulja. Osim toga traju duže od klasičnih žarulja te pružaju jednako dobru količinu svjetlosti u domovima.

Moglo bi vas zanimati: 12 navika koje vas vode do urednog i organiziranog doma

Tekst: Ana Carević

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti