Koja je zapravo cijena flaširane vode? Plastične boce sve su veći ekološki problem!

by Vjera Pađen

Idući put kad poželite kupiti flaširanu vodu kao najlakši put do osvježenja, promislite malo bolje o toj odluci. Zamislite samo koliko je potrebno da se ta ista iskorištena plastična boca razgradi. Ta flaša zagađivat će prirodu i idilične krajolike nekoliko tisuća godina, a vjerujemo da to ne želite. U ovom tekstu donosimo vam sve o  štetnosti plastičnih boca, štetnosti za prirodu, ali i za vaš organizam.

Industrija koja se bavi proizvodnjom plastičnih boca dugi niz godina igra bitnu ulogu u životu prosječne osobe. Unatoč činjenici da je gotovo svugdje voda iz slavine dobra za piće, samo u SAD-u se svake sekunde proda gotovo 1500 plastičnih boca vode. Tragično, zar ne? Ovo saznanje i ove statistike čine Ameriku najvećim tržištem flaširanih boca u svijetu. Međutim, kao i sve, ova industrija ostavlja velike posljedice na prirodu i na nas same – drugačije vrste troškova plaća priroda, ali i mi kao pojedinci.

Kako nastaju plastične boce za vodu?

Na proizvodnju plastičnih boca odlazi gotovo 17, 5 milijuna barela nafte na godinu. Ova količina nafte dovoljna je za gotovo milijun automobila kroz čitavu godinu. U proizvodnji boca koristi se PET – polieten tereftalat, kojem je potrebno izuzetno puno fosilnih goriva za proizvodnju, ali i za transport. Za proizvodnju jedne boce za vodu potrebna je trostruka količina vode kojom se ona puni nakon izrade. Ta količina vode postaje neuporabljiva nakon korištenja jer je izložena raznim vrstama kemikalija nakon za vrijeme procesa proizvodnje. Uz to, potrebno je iskoristiti ogromnu količinu energije za izradu plastičnih boca. 2200 puta više energije upotrebljava se za proizvodnju boca za vodu nego što je potrebno za vodu iz slavine. Ta ista energija može napajati i do 180 000 kućanstava. Kako bismo vam slikovito opisali štetnost plastike, 25% svoje plastične boce vode napunite vodom – to je prosječna količina ulja koja je upotrebljena za proizvodnju iste.

Gdje na kraju završavaju iskorištene plastične boce?

Na odlagalištima otpada, koja su ionako pretrpana. Završavaju nažalost i u prirodi, zbopg neodgovornosti i nemara pojedinaca, pa ih tako možemo vidjeti kako plutaju u moru, u rijekama, u šumama, izbačenima sa ostalim smećem na plaži…posvuda su. Oko 47 000 komada raznolikog plastičnog otpada na kvadratnu milju pluta oceanima i morima. Plastika je nezdrava, a ovako nepravilno i nemarno bačena ubija životinje, ispušta otrovne kemikalije i uništava naš eko sistem. U Americi se na dan odmaci oko 65 milijuna plastičnih boca, a 83% završi na deponiji. Svakoj boci treba oko tisuću godina da se razgradi. Nažalost, svijest pojedinaca o recikliranju izuzetno je mala, zato se samo mali broj bačenih boca reciklira. Brojna istraživanja  pokazuju da toksini koji razgrađuju plastične boce i koji se ispuštaju u naše okruženje uzrokuju brojne zdravtsvene probleme. Znanstvenici upozoravaju da svaka osoba u godini dana popije, pojede i udahne između 75 000 i 123 000 čestica mikroplastike, a najviše mikroplastike ima upravo u plastičnim bocama s vodom. Također, plastična ambalaža i otrovi koje otpušta štetni su i opasni za sve životinje u prirodi.

Šta vi možete učiniti?

  • Pokušajte promijeniti naviku kupovine flaširane vode i kupite si staklene boce za vodu ili neku drugu opciju višekratnih boca koje ne zagađuju okoliš.
  • Ako koristite plastične flaše, obavezno reciklirajte. Kada vidite bocu bačenu na ulici ili u parku, neka vam ne bude problem pokupiti je i baciti u odgovarajuću kantu za otpad.
  • Ne padajte pod utjecaje industrijske propagande o flaširanoj vodi, dobro razmislite i raspitajte se o štetnim utjecajima plastike na okoliš, ali i na vas same.
  • Povećajte svijest ljudi iz svoje blizine pričajući im o štetnom utjecaju flaširane vode. Educirajte mlađe generacije o pozitivnom koji imaju na okoliš kada koriste višenamjenske boce za vodu.

Moglo bi vas zanimati: Napravite sami svoj staklenik / plastenik i uzgajajte u njemu svoje povrće

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti