Napravite sami svoj staklenik / plastenik i uzgajajte u njemu svoje povrće

by Lucija Biondić

Uzgojiti svoje povrće, cvijeće ili sadnice i izvan sezone moguće je ako napravite staklenik ili plastenik. Razlika je u materijalu od kojeg je izgrađen – staklenik od stakla, plastenik od prozirnih folija, no zajedničko im je da su napravljeni od prozirnog materijala i svrha im je kontinuirani uzgoj biljaka u kontroliranim uvjetima i produženje sezone mnogim kulturama.

Ova ideja mogla bi se svidjeti onima koji uživaju u vrtlarenju, no da se njime bave veći dio godine opstruiraju ih vremenski uvjeti i atmosferske prilike. Sa staklenikom produžit ćete sezonu povrtnicama, uzgojiti vlastite (pre)sadnice ili se pobrinuti za osjetljivije kulture. Zgodno je što staklenike i plastenika uz malo volje, truda i spretnosti možete napraviti i sami.

Inspiraciju za staklenik od starih prozora potražite na www.instructables.com

Gdje postaviti staklenik?

Najbolje bi bilo da je staklenik okrenut prema jugu, jer će na taj način osigurati svojim biljčicama najviše dnevnog svjetla. Ako to nije moguće, birajte jugoistočnu ili istočnu poziciju, pa tek onda jugozapadnu i zapadnu. Najlošija opcija je okrenuti staklenik prema sjeveru. Odlično bi bilo da staklenik zimi ima najmanje 6 sunčanih sati, a vrlo je važno i da bude zaštićen od vjetra. Izbjegavajte poziciju u blizini stabala.

Pobrinite se i da vam voda bude u blizini staklenika, a drenaža dobra. Veličina staklenika ovisit će o površini koju imate, ali i o tome što u njemu želite uzgajati. Nije loše napraviti 30% veći staklenik od onoga što izračunate da će vam trebati, jer s vremenom ćete zasigurno poželjeti uzgojiti još neke kulture. Staklenici mogu biti veličine svega par kvadrata i biti funkcionalni. Staklenik se sastoji od okvira koji je osnova konstrukcije i staklenih ploča.

Prilikom izgradnje staklenika ostavite neke stranice (prozore) pomičnima kako biste ih po potrebi mogli otvoriti. Najjednostavnije i najjeftinije je napraviti staklenik od starih prozora. Osim što će biti funkcionalan bit će i atraktivan detalj vašeg dvorišta, vrta, pa čak i balkona. Ulaz u staklenik mora biti širok najmanje 50 cm ako ćete samo vi ulaziti u njega. Ako planirate unositi i iznositi neke stvari, neka dovratnici budu široki minimalno 65 cm.

ZA staklenik je iznimno važna mikroklima: temperatura i vlažnost tla i zraka (Foto: Annie Spratt / Unsplash)

Zašto je važna mikroklima staklenika – temperatura i vlažnost tla i zraka?

Za staklenik je vrlo važna mikroklima, što znači kako ćete morati obratiti pažnju na temperaturu i vlažnost zraka i tla. U tu svrhu u staklenik obavezno postavite termometar, a temperatura bi za optimalan rast trebala biti između 16°C i 26°C. Oko 25% topline staklenik dobiva iz sunca. Na temperaturama iznad 40°C rast biljaka prestaje, a biljke se suše i ugibaju. Zbog toga je na staklenicima važno napraviti otvore za ventilaciju.

Toplinu i vlažnost tla u stakleniku održat ćete malčiranjem, odnosno prekrivanjem tla organskim materijalom (poput slame) koji sprječava isušivanje tla, ali i rast korova. Tlo možete prekriti i tamnom folijom u istu svrhu. U nastavku vam donosimo time lapse video DIY projekta.

Moglo bi vas zanimati: Eko savjeti: 5 super savjeta koje prakticiramo ovo ljeto!

Tekst: Lucija Biondić

Naslovna fotografija: Daria Nepriakhina / Unsplash

Možda će vam se svidjeti