Ove eco-friendly ideje pravo su osvježenje za vaš dom

by Vjera Pađen

Postoji mnogo načina na koje možete preurediti svoj stan na održiv, jeftin i ekološki prihvatljiv način. Postoji uvriježeno mišljenje da ekološki osvješteni lifestyle nije toliko glamurozan ili jeftin kao što bismo željeli, ali mi smo odabrali neke opcije da vas razuvjerimo. Da eco-friendly može biti i lijepo, uvjerite se u nastavku!

Zamijenite žarulje

To je prilično jednostavna stvar, a zapravo čini veliku razliku. U današnje vrijeme postoji toliko mnogo opcija koje žarulje možete odabrati umjesto uobičajenih žarulja. Postoje čak i štedne žarulje koje izgledaju točno vintage, tako da se možete poigrati njihovim dizajnom. Na primjer, svoje trenutne možete zamijeniti kompaktnim fluorescentnim žaruljama. Riječ je o klasičnim bijelim vijčanim oblicima koji štede puno energije u usporedbi s običnim, pa će vam i račun za struju biti manji. 

Napravite si kutak sa začinima

Ne postoji ništa održivije, praktičnije i zdravije (barem u našem svakodnevnom životu) od uzgoja i konzumiranja vlastitih usjeva. Kutak sa začinima je zapravo vrlo jednostavno izraditi, a u  kuhinji izgleda odlično! Biljke možete posaditi u staklenkama, loncima, kutijama ili u bilo kojem drugom spremniku. Uz malo strpljenja i brige, začine ćete moći imati kad god poželite. Dakle, to je win-win situacija.

Nabavite si nove biljke

Uvijek je odlična ideja da svoj dom učinite zdravijim i ljepšim, a to je najlakše učiniti ukoliko si nabavite biljku. Ako niste baš strpljiva ili predana osoba, probajte potražiti biljke koje ne zahtijevaju previše brige, poput kaktusa, na primjer. Biljke vam, kao što znate, pomažu u filtriranju zraka iz okoline, pa će vašem domu osim estetike donijeti još više svježeg zraka.

Ne bacajte staklenke

Na kraju, spomenimo staklenke. Svi ih imamo kod kuće i postoji mnoštvo načina kako ih pretvoriti u nove ukrasne predmete ili ih ukrasiti pa ih koristiti kao posude za spremiti razne stvari. Ako stvari počnete spremati u staklene posude, uskoro ćete početi primjećivati ​​da ćete proizvoditi manje smeća. Na internetu ima mnogo primjera kako ih, umjesto da koristite plastiku, možete upotrebljavati i naći im novu svrhu.

Moglo bi vas zanimati: Kad san na oči neće, pa neće…

Tekst: V.P.

Foto: Pinterest, Canva

Možda će vam se svidjeti