Nemate kome povjeriti biljke dok ste na godišnjem? Evo što možete napraviti

by Petra Šafranko

Planirate godišnji odmor, a izbivanje više od tjedan dana dovodi u pitanje zbrinjavanja vaših zelenih kućnih ljubimaca? Nemate „osobu od povjerenja“ koja bi mogla dolaziti u vašoj odsutnosti i zalijevati vaše kućne ili balkonske biljke? A na vašu ste pozamašnu kolekciju sobnih biljaka do sada uložili puno truda, ljubavi i održavanja te ne želite svoje zelene kućne ljubimce prepustiti sudbini užeglih dana?

Dobra vijest je ta što, prvo, neke kućne biljke mogu bez zalijevanja i dva do tri tjedna, pa čak i tijekom ljetnih temperatura. Potrebno ih je samo dobro pripremiti prije odlaska na godišnji odmor. Svakako bi bilo dobro da znate sve o vašim zelenim ljubimcima, od toga jesu li žednije od drugih, zadržavaju li vlagu bolje od drugih i slično, jer ćete tako znati što je biljci potrebno. Općenito je uvriježeno pravilo da što više korijena biljka ima, brže će apsorbirati vlagu. A drugo, postoje razne metode samozalijevanja kućnih biljaka po principu DIY ili gotovih sistema za kupiti.

Sobne biljke koje podnose malo zanemarivanja

Neke od biljaka koje više vole suhu zemlju i otporne su na sušu te, dapače, ne vole puno zalijevanja niti izloženost direktnom svjetlu su Zmijski jezik (Sansevieria trifasciata), Slonova noga (Beaucarnea recurvata), Aloe vera,  Zlatni puzavac (Epipremnum aureum), Zebra kaktus (Haworthia fasciata), ukrasni kukuruz (Aspidistra elatior), Drvo novca (Crassula ovata), Filodendron, Yucca, Eševeria (Echeveria), Kineski dolar (Pilea), Tamjanikovke, Zamija (Zamioculcas Zamiifolia)…

Ako imate biljke s debelim listovima kao što su agava ili kaktus, ne morate ih zalijevati i do tri tjedna. Općenito biljke s mesnatim listovima su otporne te se rjeđe zalijevaju jer u svojim mesnatim listovima pohranjuju vodu i hranjive tvari pa tako preživljavaju dulja sušna razdoblja. Također biljke koje gube malo vode su i one mediteranskog podrijetla kao što je lavanda, ružmarin, kadulja, smilje. Začinsko bilje kao kadulja, ružmarin, origano ili mažuran podnijet će dulja sunčana razdoblja dok metvicu i vlasac treba staviti u sjenu. Osjetljive biljke poput orhideje ili bonsaija je ipak bolje povjeriti nekome na brigu jer zahtijevaju više pažnje i skrbi nego što im to može omogućiti samozalijevanje.

Namočite biljke prije odlaska

Kaže se da je priprema pola obavljenog posla. Stavite bilje u sudoper ili kadu u kojima se nalazi nekoliko centimetara vode. Ostavite biljke da upije vlagu otprilike pola sata, zatim neka višak vlage iscuri kroz drenažne rupe na teglici. Nemojte ih nikako ostavljati u vodi dulje od nekoliko sati jer to može potaknuti truljenje korijena.

Provjerite uvjete osvjetljenja

Smjestite sobne biljke dalje od izravne sunčeve svjetlosti. Ponekad prilagodba količine svjetlosti koju primaju dnevno dok vas nema može smanjiti rast i potrebe za vodom. Dovoljno je samo premjestiti biljke dalje od prozora i već ste puno napravili. Ali vrijedi i obrnuto, pazite da biljka nema premalo svjetla.

Posložite biljke zajedno

Postavljanje tegli s biljkama jedne pored druge može biti korisno za očuvanje i održavanje vlažnosti oko svake pojedinačne biljke i smanjiti potrebu za vodom. Dodatno, grupiranje biljaka na pladanj ispunjen kamenčićima koji drži vodu pomoći će opskrbi vlažnost oko biljaka.

Malčiranje i ostale metode zadržavanja vlage

U velike lončanice koje nije lako premjestiti možete dodati malč na površinu zemlje kako bi se pomoglo zadržavanje vode. Općenito, malčirane biljke gube 25 % manje vode od nemalčiranih biljaka, što ipak zavisi i od vremena. Druga je mogućnost korištenje hidrogela koji se može koristiti za sve biljne kulture. Hidrogel umiješan u tlo pohranjivat će vodu i hranjive tvari te ih postepeno otpuštati natrag u suho tlo i korijen. Ovo je posebno prikladno za biljke koje vole konstantniju razinu vlage poput afričkih ljubičica i abutilona.

Koristite sustav samonavodnjavanja

Za samozalijevanje biljaka može poslužiti boca s vodom kojoj ste na čepu izbušili sitne rupice te bocu okrenuli obrnuto s čepom zabodenim u zemlju. Drugi način je korištenje komada pamučne tkanine (u obliku fitilja) koji stoji u rezervoaru za vodu jednim krajem, a drugi kraj se nalazi u teglama s biljkom. Skuplja opcija je kupnja gotovih proizvoda za samonavodnjavanje, kao što su automatski mjerači vremena za prskanje, ugradnja sustava za navodnjavanje kapanjem ili kupnja sonde za samonavodnjavanje.

Previše vode

Ipak, uzevši sve u obzir, računajte da većina biljaka može lakše podnijeti suho tlo nego vlažno i mokro. Ako su biljke previše zalivene te krenule venuti, postoji rješenje i za to. Tada samo pažljivo izvadite biljke iz posude s cijelom zemljom. Potom zemlju obložite papirnatim ubrusima koji će popiti vodu, odnosno izvući je van. Možete to ponoviti s novim ubrusima više puta dokle god se težina zemlje s biljkom barem ne prepolovi. Vratite biljku sa zemljom u posudu i naravno pričekajte nekoliko dana ili po potrebi s novim zalijevanjem.

Moglo bi vas zanimati i: Kako se stvarno “isključiti” na godišnjem odmoru i prestati s pretjeranim razmišljanjem?

Tekst: Petra Šafranko

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!