Feng shui: 7 elemenata koji blokiraju dotok pozitivne energije u vašem domu

by Dalida Tomek

Feng shui nalaže harmoniju u uređenu životnog prostora jer vanjski izgled čini cjelinu i u život unosi balans i mir. Razlozi su to zbog kojih biste trebali urediti prostor na način da se u njemu dobro osjećate, bez nepotrebnog gomilanja stvari te s detaljima koji vas ispunjavaju. Na taj način će vaš dom postati mjesto u kojemu ćete uživati vi, ali i cijela vaša obitelj i prijatelji. Feng shui u svojemu tumačenju uređenja navodi i neke elemente koji blokiraju dotok pozitivne energije u vašem domu. Otkrijte koji su to elementi te ih uklonite ili zamijenite kako biste se bolje osjećali.

Skladištenje stvari

Rezervirajte jedan dan koji ćete posvetiti stvarima koje čuvate dugi niz godina. Većina ljudi prostor ispod kreveta koristi za pohranu kutija u kojima se nalaze uspomene i predmeti kojima se ne koriste ili to čine vrlo rijetko. Reducirajte sve što vam nije potrebno ili čime se već dugo vremena niste služili kako biste imali slobodan protok energije dok spavate. Feng shui nalaže da posebnu pozornost obratite na oštre predmete kao i na cipele i knjige koje su povezane s aktivnom energijom. Razbijeno posuđe i predmete nemojte čuvati jer, po definiciji feng shuija, oni također ometaju protok pozitivne energije.

Previše predmeta i detalja oko vrata

U feng shuiju vrata imaju veliku važnost jer upravo ona predstavljaju ulazak u život novim prilikama, blagostanju i sreći te ih zbog toga nikada nemojte držati blokiranima s previše detalja. Svaka vrata biste trebali s lakoćom otvoriti, a to bi značilo da se oko njih ne nalaze nered ili nepotrebni detalji koji koče ulazak pozitivne energije.

fengshui-slowlivinghr

Tamne boje

Budući da tamne boje često guše prostor, jednako tako guše i osobe koje u prostoru borave. Pravilo je to kojim se vodi feng shui te se zalaže za svjetlije boje koje u dom unose svježinu. Birajte tonove zelene, svijetlo žute ili smeđe, sve su to boje koje se mogu povezati s prirodom, a zahvalne su i za kombiniranje s različitim komadima namještaja.

Osušeno cvijeće i uvenule biljke

Staro cvijeće i uvenule biljke stvaraju negativnu i staru energiju koja priječi put pozitivnomu. Zbog toga se feng shui zalaže za to da se takve biljke ne nalaze u domu, dom ukrasite novim buketom ili kupite biljku o kojoj ćete se pažljivo brinuti i zajedno s njom rasti. Koje biljke izabrati? Neka to budu one kojima su listovi okrugli, a ne bodljikavog oblika. Takve biljke u som unose prosperitet i sreću dok se savjetuje izbjegavanje svih bodljikavih biljaka koje bi dom mogle ispuniti negativnom energijom.

Zapušteni predmeti i prostorije

Redovito čistite i održavajte svaki kutak doma urednim, u slučaju da su neki dijelovi zapušteni to može značiti i da su neka od vaših životnih područja zanemarena i jednako tako zapuštena. Način je ovo na koji se možete riješiti nekih predmeta za koje procijenite da su nepotrebni i da više ne želite voditi brigu o njima. Posebnu pozornost obratite na prozore jer oni predstavljaju i pogled u život, pogled prema naprijed.

Preparirane životinje i oružje

Agresiji i nasilju u domu nema mjesta. Stoga, ako vaš zid još uvijek krase primjerci prepariranih životinja i oružje uklonite ih što prije jer podsjećaju na kraj i smrt.

Umjetnička djela koja zrače teškom energijom

Svi predmeti, pa tako i umjetnička djela koja se nalaze u domovima djeluju na raspoloženje svih onih koji u njemu borave. Umjetničke slike rata, tuge ili agresije zamijenite onima na kojima su prikazani detalji poput prirode, ptica, cvijeća ili voća. Vodite brigu i o tome da sve slike stoje ravno te da ne budu prenisko. Dječje sobe ispunite slikama koje predstavljaju životinjski svijet, prirodu, razne zemljopisne lokacije te veselim obiteljskim fotografijama.

Moglo bi vas zanimati: Ovih 5 koraka podsjetit će vas što vam je sve potrebno za odmor bez brige

Tekst: Ana Carević

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti