Naši prioriteti određuju kakva ćemo osoba postati – ova 4 bi nam trebala biti ključna

by Dalia Žmegač-Kunić

Uspjeh je univerzalni cilj kojem teže sve dobne skupine ljudi u svim aspektima života. Taj nevidljivi zajednički nazivnik spaja nas te snažno, entuzijastično i razdragano vodi u smjeru hrabrog koračanja do konkretnijih ciljeva o kojima sanjamo. Uspjeh se sanja na dnevnoj bazi i želimo ga postići na svim poljima i njega često određuju upravo naši prioriteti. Vjerujemo kako nas uspjeh može upakirati u jednu atraktivnu, samopouzdanu i vrjedniju ambalažu koja vodi prema još snažnijim osjećajima i napredcima.

Zato, bez obzira čime se bavili, svi težimo uspješnijoj svakodnevici. Međutim, želje i snovi su jedno, a stvarni život drugo i obaveze su velike prepreke na putu prema uspjehu. Upravo zbog kompleksnosti današnjeg načina života ispunjenog jurnjavom i obavezama, mnogi od nas o uspjehu i dalje samo sanjaju, umjesto da ga odlučnije i hrabrije implementiraju u svoju svakodnevicu.

Ipak, uspješnija svakodnevica nije isključivo zbroj dobro odrađenih zadataka s vaše „to do“ liste i dostignuća o kojima ste sanjali, nego je i dio pravilnog balansa zadovoljstva, sreće i prijeđenih izazova.

Kako bismo vas ohrabrili da budete uspješniji, razmislili smo o nekoliko prioriteta koje biste trebali postaviti u praksi i živjeti ih svaki dan.

Fleksibilnost

Kako bismo postigli ispunjenje bilo kojeg cilja, mora nam biti jasno koliku važnost u toj priči ima fleksibilnost. Ako se slijepo držimo pravila i nismo spremni skrenuti s puta i ići alternativnim pravcem, do cilja (uspjeha) ćemo teško doći. Gotovo nikada put do zamišljenog cilja neće izgledati tako kako smo zamislili, zato moramo biti spremni na mnoge alternative, razmišljati o B planovima i vjerovati da ne postoji samo jedan ispravan putokaz. Ljepota putovanja je baš u tome da znajući kamo idemo znamo zastati kada je potrebno, skrenuti u taj neistraženi poljski put i vjerovati svojoj intuiciji koja nam govori da ćemo se bez obzira na sve vratiti na glavnu cestu i nastaviti ići baš tamo gdje nas srce vodi.

Kvalitetan odmor

Odmor i oporavak itekako su prioritetne stavke u bilo kojoj sferi našeg života, a posebno na putu do uspješnije svakodnevice. Ukoliko se ne znamo i ne želimo naučiti ispravno i kvalitetno odmoriti, ne samo da nećemo stići do željenog cilja, već ćemo sami sebi trajno naštetiti. Važno je shvatiti da smo ljudi, a ne roboti i da oporavak osigurava dugoročnu produktivnost.

Self-care

Briga o sebi je pojam koji za svakog čovjeka može značiti nešto sasvim drugo. I to je sasvim u redu. Bilo da se radi o masažama, spa momentima, dnevniku zahvalnosti, provođenju vremena s obitelji i dragim ljudima ili nečemu sasvim drugome, self-care je filozofija koja je duboko utkana u srž zdrave i uspješne svakodnevice i koja svakako mora biti nezaobilazna stanica prema uspjehu. Prioriteti nam pomažu živjeti u skladu sa sobom, a bez brige u sebi sve gubi smisao.

Organizacija vs. distrakcije

Samodisciplina unutar organizacije može se vrlo lako narušiti distrakcijama. Upravljanje vremenom važno je kako bismo mogli ostvariti sve što smo zamislili u jednom danu i kako bismo to radili uspješno. Ipak, distrakcije čuče u svakom zakutku pozivajući na „koketiranje“ i odvlačenje naše pažnje. Stanite im na kraj i eliminirajte sve ono što vas ometa unutar vašeg radnog prostora, bilo da se radi o fizičkom ili digitalnom neredu. Fokusirajte se na svoje ciljeve uz pravilnu ravnotežu i osigurajte si dugoročnu sreću i zadovoljstvo, te u konačnici uspjeh o kojem sanjate.

Nadamo se da ćete se poslije ovog teksta zapitati i što su zapravo vaši prioriteti.

Moglo bi vas zanimati i: Počinje naš 7-dnevni izazov poslije kojeg ćete se osjećati kao svoja bolja verzija

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!