Počinje naš 7-dnevni izazov poslije kojeg ćete se osjećati kao svoja bolja verzija

Tjedan mentalnog zdravlja

by Dalia Žmegač-Kunić

Ususret Tjednu mentalnog zdravlja koji se uskoro obilježava, odlučili smo vas potaknuti na razmišljanje, ali i djelovanje. Uz male korake i zanimljive zadatke, obilježit ćete svaki dan ovog tjedna tako da na kraju možete reći kako ste zaista radili na sebi u cilju unaprjeđenja i očuvanja svog mentalnog zdravlja. Uostalom, 7-dnevni izazov je tu da nas dovede do nepoznatog teritorija i izlaskom iz comfort zone otkriju konačni cilj – rast i napredak.

Kada o napretku govorimo na takav način, mnogima se čini da cilj mora biti velik, a koraci do njega konkretni i golemi, no to je potpuno kriva percepcija. Dostizanje napretka u bilo kojem segmentu itekako smije i može biti obilježeno malim koracima i potezima koji na kraju čine cjelokupni dojam. Kako bismo vam to dokazali i u praksi, odlučili smo vam predstaviti mini izazove uz koji biste trebali zavoljeti upravo te male stvari i u svoju rutinu uvesti više praksi koje će vas dovesti do bolje self-care rutine. Upravo istinska briga o sebi podrazumijeva bazu za čelično mentalno zdravlje.

Što uključuje naš 7-dnevni izazov?

IZAZOV BROJ 1

Danas neka vam fokus bude veći unos tekućine. To ne mora nužno biti voda, ali neka bude zdravo. Ne posežite za gaziranim pićima ili alkoholom. Pravilna hidratacija organizma osnova je zdravlja, a voda je jedan od najvažnijih čimbenika za normalnu funkciju ljudskog organizma. Više o važnosti unosa tekućine pročitajte ovdje.

IZAZOV BROJ 2

Nazovite ili posjetite osobu do koje vam je posebno stalo, a zbog klasične užurbanosti modernog doba nemate priliku vidjeti se i čuti s tom osobom onoliko koliko biste to željeli. Ukoliko živi daleko od vas, organizirajte izlet i iznenadite ju neočekivanim posjetom. Zagrlite tu osobu i recite joj koliko vam je važna. Za takve stvari ne moramo čekati posebne prigode jer je svaki dan prilika za ljubav i sreću.

IZAZOV BROJ 3

Napravite nešto što već jako dugo odgađate. Odgađanjem si svakako ne činimo dobro, nego baš naprotiv, oduzimamo si mir i dodajemo bespotrebno opterećenje. Već smo pisali o tome kako prestati s tom navikom zbog koje nikada nismo opušteni, zato kliknite ovdje i pročitajte detaljnije kako se riješiti odgađanja.

IZAZOV BROJ 4

Kad god se danas pogledate u ogledalo, nabrojite sami sebi tri stvari koje kod sebe volite. Ljubav prema sebi nije sebičnost, nego baza za ispunjenost i zadovoljstvo koje će se onda dalje reflektirati na van prema svim drugim osobama s kojima ćete komunicirati. Poštujte sami sebe i ohrabrujte se. Počastite sami sebe s nečim što volite svaki put kada mislite da ste to zaslužili.

IZAZOV BROJ 5

Danas naučite neku novu vještinu. Razmislite o tome što je to što već jako dugo zaokuplja vaše vlastite misli i dajte si priliku okušati se u nečemu novom. Proširite vlastite vidike i ne bojte se neuspjeha.

IZAZOV BROJ 6

Ako si to možete priuštiti, danas uzmite slobodan dan i iskoristite ga za sve što inače nemate priliku. Prošećite gradom, izbjegavajte prijevozna sredstva, popijte kavu u miru bez razmišljanja o obavezama koje vas sutra očekuju i o tome što ćete navečer kuhati. Naručite jelo u omiljenom restoranu samo za sebe, slušajte svoju omiljenu glazbu, kupite omiljeni parfem bez posebnog razloga. Današnji dan neka bude rezerviran isključivo za to da sami sebe razmazite!

IZAZOV BROJ 7

Vrijeme je da kažete NE ekranima. Na današnji dan rezervirajte masažu u omiljenom spa centru. Umjesto skrolanja društvenim mrežama unedogled, prije spavanja pročitajte omiljenu knjigu.

Nadamo se da ćete i vi osjetiti pozitivan utjecaj promjena na koje će vas potaknuti naš 7-dnevni izazov.

Moglo bi vas zanimati i: Mentalno zdravlje majki: Mislimo na one koje svaki dan misle na druge

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pinterest, Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!