5 lokacija u Sloveniji koje su idealne za aktivni odmor u zagrljaju prirode 

by Anđela Sabranović

Slovenija, iako je mala zemlja, nudi nevjerojatne prirodne znamenitosti i raznolike aktivnosti u prirodi. Njen raznolik krajolik u kojem se susreću krški, mediteranski, alpski i panonski svijet nudi široku lepezu mogućnosti za aktivne avanture na otvorenom zbog čega je idealna zemlja za posjetiti za sve ljubitelje aktivnog odmora. 

Slovenija pruža niz aktivnosti u svakom godišnjem dobu. Od skijanja na raznim skijalištima zimi do raftinga ljeti, istraživanje prirode biciklima ili planinarenje, ima za svakoga ponešto.

U nastavku vam donosimo nekoliko prijedloga za aktivan odmor u Sloveniji.

Rafting na rijeci Soči

Posjet Soči je uvijek dobra ideja. Bilo da odlučite samo šetati po raznim stazama koje postoje blizu rijeke, ljeti otići na kupanje, istraživati razne slapove koji se nalaze u blizini ili otići na rafting, uživanje je zagarantirano. Dolina Soče je zaista posebna i jedno je od najslikovitijih mjesta u Sloveniji zbog svoje prekrasne tirkizne boje. Rijeka počinje s dna doline kao izvor, poskakuje između stijena dok ne postigne savršenu veličinu za uzbudljiv rafting i druge vodene aktivnosti. Prolaziti kajakom preko ove rijeke s pogledom na Alpe je zaista poseban užitak. Osim raftinga, možete uživati u kajaku, kanjoningu i ziplineu.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Soča Valley, Slovenia (@socavalley)

SUP-anje na nekoliko lokacija

Ova zabavna aktivnost je odličan način da uživate u vodenim sportovima, ali sa malo manje adrenalina. Za one koji ne znaju, SUP znači stand up paddling odnosno “uspravno veslanje” gdje stojite na dasci većoj od one za surfanje i lagano veslate. Ovo može biti vrlo opuštajuća aktivnost no znajte da vam cijelo tijelo radi i zapravo je odličan način za vježbanje ravnoteže (ali i trbušnih mišića). U Sloveniji možete SUP-ati na raznovrsnim lokacijama, a neke od njih su Ljubljana, Bled i dolina Soče. Ovo je izvrstan način da budete aktivni dok ujedno istražujete i uživate u prirodi.

Istraživanje Slovenije biciklom

Slovenija je savršena biciklistička destinacija. Zbog raznolikosti terena i krajolika, biciklisti različitih dobi mogu pronaći nešto za sebe. Bilo da ćete ponijeti svoj bicikl ili iznajmiti kada dođete na željenu lokaciju, biciklirati možete svugdje. Slovenija ima velik broj uređenih staza koje možete pronaći online, a biciklom možete po planinama, oko jezera ili uz rijeke, izbor je vaš. Postoje i razne bike ture ako želite stručno vodstvo, a jedna simpatična tura koju smo pronašli je Bike & Wine. Na ovoj turi biciklirajući istražujete Vipavsku dolinu, vozite se cestama kroz vinograde i stoljetna sela, a pauze imate u lokalnim vinarijama gdje kušate vina i tapase. 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Slovenia Outdoor (@slovenia_outdoors)

Popnite se na vrh Triglava

U središtu nacionalnog parka Triglav, nalazi se istoimena planina. Nije je teško uočiti jer je najviša planina u zemlji sa svojih 2.864 m visine, a i ranije je bila najviša planina u cijeloj Jugoslaviji. Ovo je posebno iskustvo i želja svih iskusnih planinara doseći vrh Triglava. Postoje brojne staze do vrha planine Triglav, a sve kulminiraju poznatom via ferratom od sat i pol, za koju je potrebno i malo strpljenja za visine. Obično je to dvodnevni pothvat u kojem ćete prijeći oko od 6 – 10 kilometara. Penjete se od šest do osam sati do planinske kolibe, potom rano ustajanje do vrha planine i spuštanje ujutro nakon toga. Ovaj izlet je najbolje odraditi od srpnja do listopada, a preporučuje se ići u organiziranim turama.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Slovenia Outdoor (@slovenia_outdoors)

Prošećite tematskim i poučnim planinskim stazama

Za one koji preferiraju hodanje, Slovenija je prepuna zanimljivih tematskih i poučnih pješačkih staza. Tako možete doživjeti planinarsku avanturu i u nizinskom dijelu Slovenije. Jedna od njih je i Staza Logarska dolina. Ova staza je prirodno-etnografska staza koja vodi kroz prekrasne točke očuvane prirode i kulture Parka prirode Logarska dolina. Tu spadaju izvor Savinje, moćne gromade, pastirska koliba i ćumura, lovačka kula, golema kleka i mnogi drugi, a vrhunac staze je slap Rinka. Staza nije prezahtjevna i pogodna je za obiteljsko planinarenje u prirodi. Trebat će vam oko 3 sata da prijeđete udaljenost od 7 km ujednačenim tempom (u jednom smjeru). Pješačenje je moguće započeti na različitim točkama u dolini i tako prilagoditi ili skratiti svoj put.

Moglo bi vas zanimati i: Bajkovite planinske kuće u BiH idealne za vikend izlet

Tekst: Slowliving.hr

Foto: Instagram

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!