5 razloga zašto je kampiranje idealan bijeg od stresa i ljetnih vrućina

by Dalia Žmegač-Kunić

Jeste li ikada razmišljali o tome kako i način ljetovanja može biti utkan u slow living filozofiju? Kampiranje je svakako jedan od načina na koji možemo usporiti, ponovno prigrliti ljepotu jednostavnosti i živjeti skladnije s prirodom. Uz kampiranje je lako zaboraviti na užurbanost, stres i tehnologiju jer kada se „usidrimo“ u prirodno okruženje, zelenilo i predivni mirisi čine svoje i odašilju nezaboravni ritam uranjanja u opuštenost i prirodnu harmoniju. Zavirite u tekst u nastavku i otkrijte razloge zašto biste se ovog ljeta mogli uputiti u smjeru šumovitih kampova.

Povratak prirodi

Kampiranje može biti u uređenim i čuvanim prostorima gdje postoje vrlo lijepi sanitarni čvorovi i mjesta na kojima će vam biti dostupno sve za prakticiranje dnevnih potreba, a istovremeno se nalazite u prirodnoj oazi mirisnih borova i pogleda na morsko plavetnilo. No, možete odabrati i kampiranje u vlastitom aranžmanu ukoliko ste raspoloženi za malo više avanturističkog duha. Na mjestu u prirodi koje vi odaberete, bilo to morsko, planinsko ili šumsko okruženje, možete postaviti šator i uživati u posebnoj bliskosti s prirodnim ljepotama.

Svjesnost i prihvaćanje malih radosti

Ukoliko odlučite malo usporiti, kampiranje zbog svoje čarolije jednostavnosti može pomoći u otklanjanju distrakcija modernog života. Otkrijte male stvari koje vas čine radosnima, slušajte zvukove prirode, osjetite vjetar u kosi, probudite se uz izlazak sunca na omiljenom vidikovcu. Uz prakticiranje mindfulnessa u prirodnom okruženju dozvat ćete posebnost sadašnjeg trenutka koja vas može nositi još mnogo vremena nakon povratka standardnim obavezama koje vas očekuju nakon godišnjeg odmora.

Priroda je za svakoga

Činjenica je kako priroda ne bira onoga tko joj je drag. Ona prihvaća svakoga i pruža svima jednaki intenzitet mira, spokoja i uživanja. Nemojte se obeshrabriti i misliti kako je kampiranje previše avanturističko za vas. Upravo izlazak iz komfor zone uvijek donosi najljepša i najintenzivnija iskustva, slatke pobjede i predivna sjećanja.

Otkrivanje sebe

Boravak u prirodi toliko opušta da nam nudi ogroman prostor za samorefleksiju i promišljanje o vlastitim željama, ostvarenim snovima, kao i onima koji se tek nalaze na našoj listi. Dopustite šumi, lišću, moru, nebu, galebima, cvrčcima i ribama da vas inspiriraju i pomognu vam otkriti posebnu dimenziju otkrivanja sebe i povezivanja s vlastitim vrijednostima.

Eliminacija nepotrebnog

Kada godišnji odmor provodimo kod kuće ili u nekom hotelu, neprestano smo okruženi materijalizmom, obiljem i konzumerističkim načinom razmišljanja. Uz kampiranje u prirodi lišeni smo svega onoga što nas koči na putu prema opuštanju i sasvim prirodno zaboravljamo na sve stvari, ljude i događaje koji nam izazivaju stres. Fokus na jednostavnost i minimalizam života donosi poseban nivo zahvalnosti i uživanja za kojim često (možda i nesvjesno) žudimo.

Ove sezone zaboravite na užareni beton, zagađeni zrak i gradsku vrevu i dajte šansu „dvorcu od tkanine“. Napunite svoj ruksak svime što vam je potrebno i odaberite svježi zrak, zelenilo i istraživanje krajolika o kojima već dugo maštate.

Moglo bi vas zanimati i: Blizu i super zabavno – imamo odličan prijedlog za obiteljski produženi vikend!

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pinterest, Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!