Stres – četiri načina kako se nositi s njim

by Dalia Žmegač-Kunić

Sačuvati emocionalnu stabilnost danas izgleda kao posebno težak izazov, no to svakako nije nemoguće. Unatoč toj težini, mnogi pribjegavaju raznim tehnikama koje bi pomogle u borbi protiv svakodnevnog stresa i prijetećeg burnouta. Općenito, u borbi za bolje mentalno zdravlje uvijek pobjeđuje onaj koji se odlučiti uhvatiti ukoštac sa stresom i koji odluči ostati smiren. Iz tog je razloga, između ostalog, posebno važno istražiti načine kako izbjeći sav taj stres i ostati smiren u situacijama u kojima osjećamo bijes, ljutnju, tugu i preopterećenost u svakom smislu.

Prepoznajte svoje reakcije

Za početak, upoznajte sebe i naučite prepoznati znakove koji vam ukazuju na to kako vi reagirate u stresnim situacijama. Druge je najlakše promatrati, komentirati i osuditi, a kada je riječ o nama samima, teško se fokusirati i sebi priznati kakvi smo kada smo pod stresom. No, da bismo išta mogli promijeniti i prakticirati bilo kakve tehnike za smirenije i pozitivnije nošenje sa stresom, trebamo jako dobro upoznati sebe. Kada otkrijete svoje reakcije na stres, bolje ćete se snaći i u pronalasku rješenja kako ga ublažiti i naposljetku potpuno ukloniti.

Disanje i svjesnost

Možda nekome zvuči apsurdno, ali uz pravilno disanje je toliko toga lakše riješiti. Život uz veliki stres više vam neće predstavljati nešto od čega je nemoguće pobjeći ukoliko krenete prakticirati vježbe disanja. Usredotočite se na ritmiku vlastitih udisaja i izdisaja, zatvorite oči i osluškujte otkucaje srca. Ukoliko se usredotočite isključivo na sadašnji trenutak i poželite dobrodošlicu vlastitim emocijama, mislima i senzacijama koje vas obuzimaju, zapravo ulazite u svijet mindfulnessa, tehnike koja već neko vrijeme s pravom uživa popularnost.

Vizualizacija

Vizualizaciju mnogi svakodnevno prakticiraju, a da uopće nemaju pojma o tome. Ova zanimljiva tehnika rješavanja stresa omogućava instantno prirodno rješenje za otpuštanje napetosti u mišićima, kao i mogućnost sagledavanja stresne situacije iz druge perspektive. Uz vizualizaciju koristimo moć vlastitih misli i pomoću mašte u trenu možemo otići na mjesto na kojem ćemo se osjećati sretnije, opuštenije i mirnije.

Zaboravite na kontrolu

Činjenica je kako bismo voljeli kada bismo neprestano sve mogli kontrolirati, a ponajviše ono što nas ljuti i čini nemirnima. Nitko se ne želi osjećati loše, bez energije i nemoćno pored izazovnih situacija koje nas muče. Međutim, važno je znati kako je zaista nemoguće u praksi kontrolirati ama baš svaku okolnost i situaciju. Ono na čemu treba biti naš fokus je naša reakcija. To je jedina strategija koja nas može dovesti do bolje emocionalne ravnoteže i u konačnici, boljeg mentalnog i fizičkog zdravlja.

Moglo bi vas zanimati i: Kako zaustaviti ili spriječiti napadaj panike?

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!