Ovo su simptomi po kojima ćete prepoznati burnout

by Dalia Žmegač-Kunić

O burnoutu smo pisali već mnogo puta, ali i dalje nam se čini kako mnogi još uvijek ne znaju odrediti točnu distinkciju između velikog stresa i burnout sindroma. (Medijska) pažnja koju sagorijevanje kao pojava izaziva kao da ne jenjava nego postaje sve prisutnija.

To znači da nas pandemija u jeku velikog lockdowna nikako nije usporila i slomila na načine kako smo se pribojavali, nego da smo nastavili snažno grabiti dalje, grčevito se boreći za egzistenciju i povratak „normalnom“ načinu života kakav smo poznavali prije suočavanja s nepoznatim virusom. Nastojanja da održimo iznad površine sve naše nade i snove te da uspješno plivamo prema očekivanim idealima mogu zaista ponekad biti iscrpljujuća i često imamo osjećaj kako smo toliko premoreni da jednostavno ne znamo kako dalje. Je li to sagorijevanje ili samo „bezazleni“ stres kojem treba doskočiti odmorom i posvećenosti mentalnom zdravlju?

Činjenica jest da su i stres i sagorijevanje i dalje pojmovi koji su zasnovani na konstantnom osjećaju preopterećenosti i da oboje predstavljaju stres kao takav, no razlika je u pristupu i nastojanju rješavanja istog. Burnout stoga nije ništa drugo nego stanje izazvano dugotrajnom izlaganju kroničnom stresu koje nastaje kroz duži period ogromnog fizičkog i emocionalnog pritiska. Kada doživite burnout, shvaćate da vam ne može biti dovoljno uzeti nekoliko dana godišnjeg odmora, isključiti se od svega i zatim se vratiti u svakodnevicu i nastaviti tamo gdje ste stali. U stanju pregorjelosti, osoba osjeća da jednostavno više ne može dalje jer je potpuno slomljena i privatno i poslovno.

Uz burnout osjećat ćete mnoštvo simptoma iscrpljenosti, željet ćete se povući i nećete imati snage ni volje za nastavak borbe sa svakodnevnim izazovima. Pročitajte niže koji su još potencijalni simptomi burnouta i ako se u tome prepoznate, ne čekajte da prođe samo od sebe, nego potražite pomoć. Osvijestite si da ste važni i potrebni i da je vrijedno boriti se uz stručno i profesionalno vodstvo te vježbe koje će vam pomoći vratiti se na pravi put.

Osjećaj zastoja

Zastoj u vašoj glavi s emocionalne se strane pretače u tjelesni i ako prolazite kroz burnout, shvatit ćete da se ne osjećate sposobnima krenuti dalje u bilo kojem smjeru. Kronično ste fizički i emocionalno iscrpljeni, vidite se u potpunom zastoju i osjećate se kao da ne možete više normalno funkcionirati.

Fizički simptomi

Iako su ponekad prisutni i kod običnog stresa, simptomi burnouta na tjelesnoj razini ogledaju se kroz probleme s nesanicom, koncentracijom, snažnim glavoboljama, kroničnim umorom, oslabljenim imunitetom, raznim oboljenjima i infekcijama, vrtoglavicom, lupanjem srca i slično.

Gubitak motivacije

Svi mi ponekad izgubimo motivaciju jer za određene stvari u životu ulažemo sizifovske napore, a rezultati izostaju. Međutim, kod normalnih stanja, to nas ne obeshrabri nego se zbrojimo i nakon nekog vremena opet nastojimo riješiti problem koji nas muči. Kada je sagorijevanje u pitanju, od motivacije više ne osjećamo ni „m“, a uz to se mogu razviti snažni osjećaji bezvrijednosti, depresije i beznađa.

Negativan pogled na svijet

Iako nismo svi rođeni s osobnošću koja je po prirodi prepuna optimističnih obrazaca spremnih za razne izazove i nepokolebljive naravi te među nama itekako ima zagriženih pesimista, stanje burnouta ipak taj pesimizam gura na jedan zaseban nivo. Sagorijevanje tako donosi opću nezainteresiranost za bilo kakve aktivnosti, bilo da se radi o privatnom ili poslovnom svijetu. Čovjek se osjeća kao da je u potpunosti izgubio kompas koji više nikad neće biti u mogućnosti pronaći ili popraviti takvo stanje niti ga je za to briga.

Stres je dio današnjice i na to je jako teško utjecati, to je neosporiva činjenica. No, isto tako moderan čovjek treba naučiti živjeti s njime i ne prepuštati mu se već na njega gledati kao na iritantnog kolegu koji se neprestano vraća u naš ured s namjerom da nam onemogući uspjeh, koncentraciju i napredovanje. Takve su situacije iznimno dosadne i iscrpljujuće, ali ne i nerješive.

Moderna psihologija itekako nudi brojna rješenja koja su danas dostupna preko raznih kanala i sve što trebamo činiti je pokušati ostati s nogama čvrsto na zemlji uz neprestanu potragu za ispravnim balansom koji je ključ za održavanje mentalnog zdravlja za kakvim svi težimo.

Moglo bi vas zanimati i: “Osjećaj da više ne možemo obavljati vlastiti posao učinkovito, često je pratitelj burnout-a.” Ana Čerenšek o burnoutu, mentalnom zdravlju i uvođenju promjena

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!