Ova sezonska namirnica utječe pozitivno na tjelesno, ali i na mentalno zdravlje

by Anđela Sabranović

Da hrana koju jedemo utječe na naše tjelesno i mentalno zdravlje potvrđuje nam i jedna od glavnih predstavnica proljetnog voća. Riječ je o voću koje pripada porodici ruža, čiji miris često budi bezbrižnost prvih proljetnih i ljetnih dana i buđenja prirode. Pogađate, riječ je o jagodi.

Kako ovo slatko voće može biti dobro i za vaše mentalno zdravlje saznajte u nastavku.

Jagode su nam ukusne u kolačima, zanimljivim kombinacijama slatko-slanih salata pa sve do osvježavajućih napitaka ili koktela. Razlog više da se prepustimo uživanju, naravno, umjerenom, okusima ovog sezonskog voća jesu brojni dokazi da konzumiranje jagoda može pozitivno utjecati  na jačanje imuniteta, zdravlje srca, ali i na pamćenje.

Njihova velika nutritivna vrijednost, a posebice velika količina vitamina c daje dovoljan razlog da ovo voće ne zaboravimo uvrstiti u svoje obroke. Osim toga, posjeduju antioksidanse koji naše stanice štite od oštećenja. Antioksidansa je više što je jagoda zrelija i crvenija, no valja pripaziti da pri odabiru ovog voća obratite pažnju na njezin način uzgoja. 

Jagode koje okusom jesu slatke, mirisom intenzivnije, ipak imaju manje šećera od jabuka ili banana, a sadrže i vlakna te kalij, mangan i folnu kiselinu.

Jagode i osnaživanje mentalnih funkcija

S godinama i procesom starenja mozak po malo gubi svoju mentalnu oštrinu pa ga je potrebno osnaživati. Jedan od načina je upravo konzumiranje jagoda.

U prilog tome ide istraživanje u kojem su preko 16 000 sudionika tijekom šest godina mjerene određene funkcije mozga te je utvrđeno da su oni koji su jeli više jagoda i borovnica, imali i dalje snažne sposobnosti razmišljanja i obrade informacija. Točnije, njihov mozak je pokazivao 2 i pol godine mlađu dob nego li je kronološka dob ispitanika.

Pretpostavlja se da je posljedica djelovanja antioksidansa koje jagode posjeduju utjecala na očuvanje zdravlja mozga. Drugim riječima, djelovali su protuupalno na stanice u mozgu te time prevenirali razvoj stanja koja mogu dovesti do razvoja Alzheimerove bolesti. Utjecaj konzumacije jagoda na manju vjerojatnost za razvoj Alzheimerove bolesti iznosio je čak 34% posto. 

S jagodama do snažnog imuniteta

Kao što smo već spomenuli jagode su izvrstan izvor vitamina C kojeg se treba unositi  hranom jer ga tijelo ne može proizvesti. Ponekad je dobro doze vitamina C unositi i kroz suplemente, no za to je uvijek dobro savjetovati se s liječnikom. Ovaj vitamin čiji manjak može utjecati na pad cjelokupnog imunosnog sustava, ali i razvoj respiratornih bolesti i infekcija, djeluje protuupalno te smanjuje reakciju na stres kojem smo danas svi jako izloženi. U osam jagoda srednje veličine, prema preporukama nutricionista, možemo pronaći prosječnu dnevnu dozu vitamina C (160 mg).  

Jagode i zdravo srce

Konzumiranje jagoda, posebice sada kada su u sezoni, može biti ne samo ugoda i užitak već i dobar odabir za zdravlje srca. Istraživanja pokazuju da jagode mogu pomoći u prevenciji nekoliko stanja koja mogu dovesti do bolesti srca i moždanog udara, kao i dijabetesa, koji povećava vjerojatnost srčanih bolesti.

Moglo bi vas zanimati i: Psihologinja Anđela Jelić o slow living filozofiji: “Usporiti, ne znači odustati”

Tekst: dr.sc. Anđela Jelić, mag.psych.

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!