Self-care lista uz koju ćete provjeriti koliko doista dobro brinete o sebi

Dobro kreirana self-care lista može biti idealan početak rada na sebi

by Anđela Sabranović

Od kada nas je vrijeme pandemije sve zajedno potaknulo da malo dublje pogledamo unutar sebe self-care tema je postala toliko česta da je od nje nemoguće pobjeći. Ipak, ono što smo primijetili jeste činjenica kako malo tko uzima sve aspekte koji doista utječu na način kako brinemo o sebi.

Danas vam želimo prikazati kako može izgledati kreirana self-care lista uz koju ćete vidjeti u kojim ste područjima brige o sebi dobri, a na kojima tek trebate raditi. Ovo je rad koji će se dugoročno isplatiti i uz koji ćete živjeti u skladu sa svojim istinskim potrebama. Sel-care se sastoji od fizičkih, mentalnih i emocionalnih potreba. 

Fizičke potrebe

San

Svi znamo kako nam je potrebno između 7 i 8 sati sna za pravilno funkcioniranje. Ipak, nije svejedno kakva je kvaliteta sna. Razmislite kako spavate i u kakvom se stanju budite. Ako imate poteškoće sa spavanjem za početak razmislite o svojoj večernjoj rutini. Nedavno smo na portalu imali mali izazov uz koji smo vas željeli potaknuti da unaprijedite kvalitetu svog sna. O tome više čitajte ovdje.

Zdravlje

Iako ćemo svi tako sigurno reći kako nam je zdravlje najvažnije u životu malo tko doista obavlja redovite sistematske preglede. Zapitajte se kakav je vaš odnos prema zdravlju, idete li na preglede, ignorirate li “sitne” probleme sa zdravljem (nedostatak energije, slabu koncentraciju, glavobolje…)? Budite iskreni prema sebi i razmislite kako možete više i bolje brinuti o svom zdravlju.

Tjelovježba

Kada je tjelovježba u pitanju preporuke stručnjaka su 150 minuta srednje zahtjevnog oblika tjelovježbe tjedno. Mnoge će ovaj podatak možda i frustrirati, ali kada jednom pronađete oblik tjelovježbe koji odgovara vašoj osobnosti nećete više imati poteškoće s motivacijom. Ako primjerice ne volite grupne treninge, nema smisla forsirati se. Možda ćete primjerice uživati u jutarnjoj ili večernjoj šetnji…

Hrana

Danas se dosta priča o tome što je zdravo, a što ne, a tako malo se pažnje pridaje načinu na koji osoba jede. Jako je važno kako jedete, a o tome smo pisali ovdje. Razmislite kako jedete, kako kupujete namirnice, koliko pažnje pridajete pripremi obroka… Kada pristupite hrani svjesnije vidjet ćete kako je i ona jako važan dio brige o sebi.

Mentalne potrebe

Postavljanje granica

Svima nam je najjednostavnije prebaciti krivnju na sve ljude oko sebe umjesto da zastanemo i zapitamo se zašto se drugi uopće usude prema nama ponašati onako kako ne želimo… Snažno i jasno postavljene granice u odnosima prema drugima će vas zaštiti. Zato pokušajte jasno komunicirati svoje potrebe i jasno recite “ne” čim osjetite da s nečim ne rezonirate.

Stresne situacije

Nitko nije otporan na stres, ali neki ljudi imaju alate koji im pomažu nositi se s njim. Razmislite koja je to aktivnost poslije koje se osjećate opuštenije i koja vam može pomoći u suočavanju sa svakodnevnim stresom…

Učenje i rad na sebi

Kako bismo sačuvali svoje kognitivno zdravlje jako je važno da konstantno učimo nešto novo ili da jednostavno čitamo. Bez obzira na to koliko godina imate uvijek, ali uvijek možete naučiti nešto novo.

Ako osjetite da ne možete sami zadovoljiti mentalne potrebe uvijek se možete javiti stručnoj osobi za psihoterapiju. Na psihologa možete gledati kao na neutralnu podršku koja će vam često pomoći da objektivnije vidite sebe i svoj život.

Emocionalne potrebe

Koliko svjesno živite?

Kako biste uopće mogli doživjeti svoje emocionalne potrebe važno je da ste svjesni sebe i svojih emocija. Ako osjećate da vam je teško povezati se s emocijama za početak možete pokušati s meditacijama, ali i u tome vam psihoterapija može biti odličan alat.

Vrijeme s drugima

Kako provodite vrijeme s drugima? Osjećate li se poslije druženja ispunjenije ili ne? Osjećate li se opušteno i slobodno pred prijateljima? Odgovori na ova pitanja su možda bolni, ali suočavanje s njima vam dugoročno može donijeti toliko dobroga…

Vrijeme sa sobom

Imate li možda neki svoj hobi koji vam puni baterije? Kako najradije provodite vrijeme sa sobom? Ostavljate li si uopće prostora za ovo vrijeme? To su sve pitanja koja je dobro s vremena na vrijeme postaviti…

Svaku od navedenih stavki brige o sebi možete ocijeniti određenom ocjenom te na kraju razmisliti koje stavke i kako možete unaprijediti. 

Nadamo se kako će vas sve ovo potaknuti da doista razmislite o načinu na koji brinete o sebi. Činjenica je kako svi imamo samo jedan život, a od svih ovih dijelova ovisi hoćemo li ga proživjeti ili preživjeti.

Moglo bi vas zanimati i: Kada se osjećate preplavljeno stresom ove aktivnosti mogu pomoći

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pinterest, Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!