Kako granice čine naše odnose s ljudima do kojih nam je stalo kvalitetnijim?

by Dalia Žmegač-Kunić

Mogli bismo ovdje navesti milijun načina kako zaista poboljšati odnos s drugima, ali ono na što smatramo da zaista treba početi obraćati veću pozornost u svakom odnosu je postavljanje (zdravih) granica.

People pleasing je obrazac ponašanja koji predstavlja poseban izazov kada su međuljudski odnosi u pitanju, bilo da se radi o obiteljskim, partnerskim, prijateljskim ili pak profesionalnim odnosima među kolegama. Naime, radi se o konstantnom ugađanju drugima i upravo nedostatku postavljenih osobnih granica. U tom smislu, na granice se ne treba gledati kao na određene barijere u odnosima nego kao na doprinos uz koji možemo i trebamo napredovati prema zdravijoj i kvalitetnijoj komunikaciji i obrascima ponašanja. Iako nije svako pretjerano empatično djelovanje isključivo people pleasing, kada gledamo udovoljavanje ljudima kao takvo, uvijek se u pozadini skriva neka naša vlastita želja da se osjećamo dobro i na takav način postignemo odobravanje i prihvaćanje u društvu.

Međutim, ako to ne želite raditi i nemate takve tendencije u svojim odnosima, uopće ne znači da s vama nešto nije u redu, nego baš suprotno – najvjerojatnije imate visoku dozu samopoštovanja, znate što želite u životu i ne dopuštate drugima da manipuliraju s vama. Upravo to je ključan moment u kojem nailazimo na svjesnost o tome tko smo mi zapravo. Kada definiramo svoje želje, osjećaje i smjer u kojem bismo željeli ići, kada imamo jasnu percepciju sebe koja se ne mijenja u društvu kako bismo bili prihvaćeni(ji), onda je i postavljanje granica puno jednostavniji proces s kojim nećemo imati problema.

Možda je najključniji trenutak u procesu postavljanja zdravih granica u odnosima zapravo komunikacija. Ona je nit koja povezuje funkcionalnost baš svakog odnosa i ako nema ispravne komunikacije, sve ostalo pada u vodu.

Razmislite o načinima na koje vi komunicirate s osobama do kojih vam je stalo. Kako im dajete do znanja što vam odgovara, a što ne? Pokazujete li to samo riječima ili i djelima? Na koji način objašnjavate svoje osjećaje i stavove oko važnih pitanja? Razmislite o tome koliko drugima oko sebe dopuštate da prelaze ili ne prelaze vaše postavljene granice i ako uočite išta što je izvan vaših očekivanja i osjećaja ugode, odlučite se na djelovanje i ustrajnost kod vlastitih odluka.

Ponekad možemo prijeći preko vlastitih granica ukoliko procijenimo da je to od velike važnosti za naš odnos, ali ako se ulovite kako to činite često, vrijeme je da postanete čvršći u vlastitim odlukama i poštovanju sebe. To nije sebičnost, to nije izbjegavanje altruizma, to je isključivo zdrava ljubav prema sebi koju bi trebao njegovati svaki pojedinac.

Moglo bi vas zanimati i: Granice u odnosima su individualne, a ovo je 5 mitova koji ih prate

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti