Pet najčešćih grešaka koje radimo u prijateljstvu

by Dalia Žmegač-Kunić

Prijateljstvo je jedan od krucijalnih odnosa u životu svakog čovjeka i iako bi mogao biti predivan i pun razumijevanja, to nažalost nije uvijek tako…

Ponekad smo za to krivi mi sami, a ponekad griješi druga strana. Međutim, kao i u svakom odnosu, uvijek ima prostora za rast i napredak. Možemo započeti tako da sami sebi osvijestimo koje su to potencijalne greške koje bi mogle narušiti prijateljski sklad.

PREVELIKA I NEREALNA OČEKIVANJA

Često se udubimo u vlastitu viziju određenog odnosa i načina kako želimo da se određene osobe, koje nam u životu emocionalno znače, ophode prema nama. Na taj način nerijetko se dogodi da ostanemo povrijeđeni i razočarani uslijed vlastitih (nerealnih) očekivanja. Važno je promisliti o osobnosti pojedinca s kojim prijateljujemo i znati koliko nam netko može pružiti u odnosu.

ZABORAVLJANJE GRANICA

Dobra formula zdravog prijateljskog odnosa svakako ne uključuje vječito pristajanje na sve zahtjeve i podnošenje svakog tereta koji nam se pokuša direktno ili indirektno staviti na leđa. Jedno je željeti nekome pokušati pomoći i biti podrška i pomoć onda kada je to potrebno, ali to ne znači da ne smijete imati vlastite granice. Morate znati da je u redu reći „ne“ onda kada osjećate da vam je teret pretežak i da više ne možete nositi. To ne znači da ćete osobu ostaviti na cjedilu, to samo znači pokazati joj da mora biti više osvještenija i o potrebama drugih, a ne fokusirana isključivo na svoje probleme.

NEPRIZNAVANJE GREŠAKA

Treba biti svjestan da nitko nije savršen. Nije u redu očekivati od druge osobe da vječno preuzima odgovornost za sve što se događa u vašem odnosu, isto kao što nije dobro tu istu odgovornost svaljivati na svoja leđa.

NEPOŠTOVANJE OSOBNOG RASTA

Svi ljudi mijenjaju se iz dana u dan. Mnogi od nas nisu isti kao što su bili jučer i već sutra će opet biti za stepenicu gore ili dolje. Osobni rast i napredak važni su u prihvaćanju svake osobe i na njih ih treba poticati te im u tome biti podrška. Svakome s vremena na vrijeme treba nekoliko riječi podrške i ohrabrenja, stoga nastojte to njegovati u svojem prijateljstvu.

LOŠA KOMUNIKACIJA

Zlatno pravilo svakog odnosa, pa tako i iskrenog i pravog prijateljstva je njegovanje iskrenosti i kvalitetne komunikacije. To ne znači da trebate uvijek izreći sve što vam je na umu bez obzira na potencijalne posljedice, nego da se trudite biti iskreni i na lijep način objasniti drugoj osobi sve što očekujete, što vam je potrebno, što posebno cijenite, ali i sve ono što vas može povrijediti i što ne biste voljeli doživjeti u vašem odnosu. Također, kada dođe do određene prepreke i izazova, naučite to iskomunicirati jedno drugome na lijep način, otvoreno i nježno.

Moglo bi vas zanimati i: Kako sklopiti nova prijateljstva u odrasloj dobi?

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti