Kako se nositi s izgubljenim povjerenjem?

by Anđela Sabranović

Kada govorimo o povjerenju, ono se čini tako prirodnim, da sva svoja nadanja stavimo u drugu osobu do koje nam je stalo, bilo da se radilo o ocu, majci, djetetu ili životnom partneru.

U ljudskoj prirodi nam je vjerovati i željeti imati iskren i snažno emotivan odnos s bliskim ljudima, no isto tako prirodno je i sumnjati. Sve je to dio čovjeka i njegovih misli i osjećaja. Isto tako, jednom kada dođe do opravdano narušenog povjerenja, jako ga je teško ponovno izgraditi, koliko god temelji bili čvrsti. Međutim, to nije nemoguće jer osjećaji koje gajimo prema bliskoj osobi koja nas je iznevjerila neće nestati i oni nam mogu pomoći u pokušaju vraćanja čvrstog odnosa. Pročitajte nekoliko ideja kako i otkuda krenuti.

DJELA, A NE RIJEČI

Kod vraćanja izgubljenog povjerenja, riječi su te koje postaju neplodno tlo i jednostavno više ne vrijedi previše pričati, već je puno važnije okrenuti se konkretnim djelima. Djela govore puno više od riječi kada nam je do nekoga stalo i kada ga želimo razveseliti. Tako je i u ovom slučaju. Donosite odluke promišljeno i s pažnjom, pokažite svoje iskrene i odlučne namjere da se popravite.

ZABORAVITE NA OBEĆANJA

Svi mi volimo kada nam se obećaju brda i doline i želimo vjerovati u taj bajkoviti cilj koji nam se nudi. To našoj stvarnosti dodaje malo čarolije i posebne ljepote. No, pripazite da ta obećanja ne postanu ludom radovanja i da su tu samo zbog lijepih riječi. Sve što obećate, toga se i držite i nastojte to ostvariti kako bi se vaša voljena osoba osjećala uvaženo i vrijedno. Ako mislite da nećete moći nešto ostvariti, nemojte obećavati, osobito u slučajevima kada je povjerenje poljuljano ili potpuno srušeno.

KOMUNIKACIJA KAO KLJUČ

U svakom odnosu potrebe su jako važne. Svatko od nas ima svoje potrebe i želje i ako one nisu ispunjene, jednostavno nismo potpuno zadovoljni, opušteni i sigurni. Zato je komunikacija ključna u održavanju svakog odnosa. Nitko ne kaže da trebate reći sve što vam je na umu, ali važne teme ne smiju ostati unutar vašeg uma i srca. Govorite o svojim emocijama, željama, potrebama, očekivanjima i svemu ostalom što vam je važno u svakom vašem odnosu. Na taj način postići ćete bliskost i povjerenje i teže će doći do stanja povrijeđenosti.

Možda svi ovi prijedlozi neće biti dovoljni za povratak izgubljenog povjerenja, ali slažete se da vrijedi pokušati ako za to imate priliku.

Moglo bi vas zanimati i: Kako imati više strpljenja u užurbanom svijetu

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Unsplash, Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!