Granice u odnosima su individualne, a ovo je 5 mitova koji ih prate

by Anđela Sabranović
granice u odnosima

Znate li što granice u odnosima uopće podrazumijevaju i kako ih postaviti? Ili još bitnije pitanje – znate li zašto su korisne i zašto ih je dobro imati?
U posljednje se vrijeme puno govori o postavljanju granica, ali najčešće u roditeljskim okvirima. No, granice u odnosima jednako su važne i u prijateljskim, poslovnim i drugim odnosima. Postavljanje granica je važno za nas i one nam pomažu da zaštitimo svoje stavove i svoje emocije. Također, pravilno postavljene granice nam pomažu da vodimo ispunjen i ni u kom slučaju sebičan život jer je tek osobno zadovoljstvo preduvjet za dobre odnose s drugima.

Granice inače podrazumijevaju pravila, ograničenja kojima drugima jasno dajemo do znanja što nam je ugodno, a što pak ne.
Kako biste znali postaviti granice u odnosima, morate najprije poznavati svoje želje i preferencije.
Zdrave granice zapravo čine dobru stvar za vaše odnose i pomažu da se oni lakše i zdravije razvijaju.
Ipak, postavljanje granica je individualno za svaku osobu te bilo kakve generalizacije nisu baš poželjne.
Zato smo u nastavku izdvojili 5 mitova o postavljanju granica s kojima se često susrećemo.

Mit 1: “Prava ljubav ne treba granice.”
Istina:  “Zdrava ljubav uvijek zahtijeva i zdrave granice.”

Bez obzira na to što nam romantični filmovi oduvijek prikazuju ljubav između dvoje ljudi kao bezuvjetan odnos u kojem nema granica, stvarnost je drugačija jer su za kvalitetan odnos potrebne dvije funkcionalne osobnosti koje zajedno rastu u istom smjeru.

Mit 2: “Zaštita vaših granica vas čini sebičnom osobom”
Istina: “Zaštita vaših granica vas čini hrabrom i ljubaznom osobom.”

Skrivati se pod krinkom ljubaznosti i ne izražavati svoje pravo mišljenje ljudima koje volite je ustvari najveći oblik sebičnosti. Otvoreno iskazivanje svojih potreba, s druge strane, zapravo je hrabrost.

Mit 3: “Kreiranje granica uzima previše energije i vremena”
Istina: “Ako ne postavljate granice, možete cijeli život provesti u rješavanju problema koje su vam donijele nezdrave granice”

Stvarnost je takva da ustvari nemate vremena provesti život udovoljavajući drugima. Ako uzmete stvar u svoje ruke i posložite kako vam odgovara, potrošit ćete daleko manje vremena dugoročno gledajući.

Mit 4: “Postavljanje granica vas čini hladnom i zlom osobom”
Istina: “Granice možete postavljati i na ljubazan i topao način. Zapravo, to je i jedini ispravan način.”

Kada samo malo razmislite shvatit ćete kako je nepostavljanje granica ustvari potpuno nepošteno prema drugima jer ćete umjesto da otvoreno iskažete svoje potrebe, te iste osobe imati potrebu ogovarati jer se nisu ponijeli u skladu s očekivanjima. No, moramo vas podsjetiti da su to ista ona očekivanja koja niste ni postavili.

Mit 5: “Postavljanje granica će vas udaljiti od ljudi”
Istina: “Da, moguće da će vas udaljiti od ljudi, ali samo od onih koji vam nisu istinski prijatelji”

Većina nas nažalost u životu ima ljude koji nam nisu istinski prijatelji i njima svakako godi nepostavljaje granica jer im dopuštamo da utječu na sve sfere naših života. Pravilno postavljene granice će takve ljude udaljiti od vas te vam donijeti one koji vas doista vole tako da ste opet na dobitku.

Svi navedeni mitovi zapravo proizilaze iz straha od odbijanja i konflikta, ali činjenica je da granice nisu zid, nego most koji nam pomaže da se povežemo s drugima na jednoj dubljoj razini.

Moglo bi vas zanimati i: Pobijedite anksioznost prirodnim putem – imamo 10 savjeta

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: iStockphoto

Možda će vam se svidjeti